Promenite veličinu slova
     
04. oktobar 2011. | 16:13 | Izvor: Tanjug

Pokrajina finansira srpske studente iz Hrvatske

NOVI SAD -

Iz budžeta Vojvodine će i ove godine biti finansirano školovanje studenata srpske nacionalnosti iz Hrvatske, koji su položili prijemne ispite na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu i visokim školama strukovnih studija, istaknuto je u današnjem razgovoru predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića sa članovima Zajedničkog veća opština Vukovara.

Pajtić je sa predstavnicima tog veća Vojislavom Stanimirovićem i Draganom Crnogorcem razgovarao o nastavku saradnje i pružanju pomoći kulturnim manifestacijama i medijskim projektima kojima se doprinosi očuvanju srpskog jezika i nacionalnog identiteta Srba u Hrvatskoj, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Povodom školovanja srpske dece na maternjem jeziku, istaknuto je da se na taj način obezbeđuju potrebni obrazovni profili srpskoj nacionalnoj manjini za njen suživot i ravnopravno učešće u društvenom životu Hrvatske.

Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje sufinansirali su programe kulturnog stvaralaštva Srba u Hrvatskoj, pomažući tako Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Zajedničko veće opština u Vukovaru, koje sada priprema manifestaciju "Dani Branka Radičevića".

Razgovarano je i o akcijama povratka Srba u mesta u Hrvatskoj iz kojih su izbegli. Pokrajinska vlada je, kroz programe Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica, pomagala izbeglice koje su se vratile u Hrvatsku, navedeno je u saopštenju.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
24
°C
1008mb
1m/s
RTV Facebook