Promenite veličinu slova
     
15. april 2012. | 00:10 → 13:15 | Izvor: RTV, Tanjug, Beta

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Sabornoj crkvi

BEOGRAD, NOVI SAD, SREMSKI KARLOVCI, KOSOVSKA MITROVICA, ZAGREB, SARAJEVO -

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služio je jutros centralnu uskršnju liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

...

Uskrs se obeležava službama u svim pravoslavnim crkvama u Srbiji.

patrijarh irinej pricesce wide

Službi su, uz vernike, prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar vera Srđan Srećković.

Uskršnjoj liturgiji prisustvovali su i predstavnici ostalih verskih zajednica u Srbiji.

vaskrs ministri wide

U poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej pozvao je vernike da se, na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da čuvamo i pravilno ispovedamo svoju pravoslavnu veru, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh je kazao i da Vaskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

"Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo", kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona, kako je istakao, osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice i poručio da se čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u srpskom narodu.

vaskrsnja liturgija wide

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su kuvana jaja ofarbana u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Vernici SPC razmenjuju pozdrave - "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!"

Svečana vaskršnja liturgija u Sremskim Karlovcima

Sveta arhijerejska liturgija, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, služena je danas u pravoslavnim hramovima diljem Vojvodine.

Svečanu vaskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima služio je episkop sremski Vasilije, uz sasluženje karlovačkih sveštenika i đakona, u prisustvu mnogobrojnih vernika.

Na završetku bogosluženja, starešina hrama protojerej-stavrofor Velizar Živanović je pročitao uskršnju Poslanicu patrijarha srpskog Irineja, a potom su vernici pristupili svetom pričešću, koje je obavio vladika Vasilije.

Jutrenje u novosadskim pravoslavnim hramovima

Vaskršnje jutrenje služeno je u svim pravoslavnim hramovima u Novom Sadu.

U Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija, u prisustvu mnogobrojnih vernika, jutrenje je služio episkop bački Irinej, uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u novosadskim pravoslavnim hramovima u nedelju pre podne, na Vaskrs, služi se sveta arhijerejska liturgija, na kojoj će biti pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Teodosije: Molite se za braću i sestre na na Kosovu i Metohiji

Uskršnju liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je, čitajući Uskršnju poslanicu preneo reči patrijrha Irineja koji je pozvao vernike da se "neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u poslanici.

Među vernicima je na liturgiji bio i ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

"Moja poruka ide u pravcu mira, pomirenja i praštanja kako bismo opstali na ovim prostorima. Poručujem i Srbima i Albancima da je bilo dosta sukoba i prolivanja krvi i da samo dijalogom možemo rešiti problem Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović i pozvao svoje sunarodnike da "ne nasedaju na provokacije".

On je poručio da će Srbija i dalje voditi računa i brinuti o ljudima koji žive na Kosovu, kako je naveo, bez obzira na to što "neki politikanti tvrde da je država digla ruke od Kosova".

"Država i dalje stoji iza kosmetskih Srba, ulaže na ove prostore i bori se da ekonomski ojača svoj narod, ali ne može tolerisati kriminal i ono što ne ide u korist ni kosmetskim Srbima, ni državi Srbiji", rekao je Bogdanović.

Srbi su danas organizovano posetili crkvu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, zapaljenu tokom međunacionalnog sukoba marta 2004. godine. Kolonu autobusa obezbeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.

Vaskrs u pravoslavnim hramovima BiH

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs obeležen je danas u gradovima Bosne i Hercegovine služenjem liturgija i uz poruku episkopa Jefrema da je Hristos "vaskrsao da bi ljudi bili saučesnici njegovog vaskrsenja".

Episkop Jeferem je poželeo da radost vaskrsenja Hristivog uđe u svaku hrišćansku krštenu dušu i da, kako je rekao, "svi živimo optimizmom, radošću i nadom da njegova žrtva nije i ne može biti uzaludna".

Obeležavanju Vaskrsa u Mostaru prisustvuje i hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji će, s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, biti na manifestaciji "Mostarsko proleće", koju će otvoriti predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Josipović će prisustvovati i otkrivanju spomenika nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu, u Parku nobelovaca u Mostaru.

Vernicima je svim pravoslavnim hramovima pročita vaskršnja Poslanica patrijarha srpskog Irinela.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je vaskršnje jutrenje u Sabornom-spomen hramu rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini.

On je svim vernicima poželeo da im srce bude radosno, da niko ne plače, "živi koji hodaju zemljom da se raduju, da bližnji ne oplakuju pokojnike".

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije jutros je u Sabornom hramu u Trebinju služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstava Eparhije i uz prisustvo velikog broja vernika.

"Vaskrs treba da bude vaskrs svega, prvenstveno naših srca i života, jer je Hristos vaskrsao da mi ne bi bili mrtvi i da ne bismo bili umrtvljeni sopstvenim gresima nego da se obnovimo i da živimo i sada i uvek do vijekove vijekova", poručio je vladika Grigorije.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak.

Liturgije za Uskrs u pravoslavnim crkvama u Hrvatskoj

Vernici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ali i drugih crkava koje danas slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik obeležili su liturgijama u svojim hramovima.

U punom Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, uz sasluženje sveštenstva Zagrebačke parohije. 

Arhijerejski namesnik zagrebački protojerej stavrofor Duško Spasojević pročitao je uskršnju Poslanicu patrijarha Irineja, koja je posvećena osnovim hrišćanskim vrednostima, pre svega očuvanju porodice.

U poruci je naglašena potreba očuvanja i poštovanja svetinje hriščanskog braka, jer je ona osnova uzvišene, zdrave i čestite porodice. 

Mitropolit Jovan je preneo vernicima čestitke državnog vrha, s predsednikom Ivom Josipovićem na čelu, i katoličkih biskupa s kardinalom Josipom Bozanićem na čelu.

Uskrs je svečano proslavljen u svim crkvenim opštinama i manastirima drugih eparhija u Hrvatskoj, a ove godine pratilo ga je nekoliko akcija posvećenih očuvanju kulturnog identiteta Srba i pomoći Srbima u Hrvatskoj.

Samostalna demokratska srpska stranka u Virovitičko-podravskoj županiji organizovala je, povodom Uskrsa, podelu poklona za 30-tak najugroženijih porodica svojih članova iz Slatine, Orahovice i Voćina.

Sredstva za poklone su iz sopstvenih izvora, a porodice kojima su uručeni pokloni bile su veoma zahvalne za ovaj znak pažnje, izjavio je Tanjugu predsednik izvršnog odbora županijske organizacije Igor Pavković. 

Županijska organizacija SDŠ je tako obeležila i šest godina svog rada, rekao je Pavković.

U Zagrebu je juče, povodom Uskrsa, u organizaciji zagrebačkog veća srpske manjinske samouprave i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", održana radionica "Azbuka - slova u pokretu".

Radionicu, na kojoj je 12 dece izrađivalo azbučna slova od kartona ili kreativno crtala po principu simbola ćiriličnih slova, a svako dete je dobilo plakat s ćiriličnim slovima, vodila je Svetlana Patafta, akademska glumica i dramski pedagog.

Ona je, u izjavi za Tanjug, ocenila da je ta radionica podstakla decu, pa i školarce koji znaju pisati, da vide da ćirilica i latinica nisu toliko različite.

"Kao pedagogu koji radi s decom, bitno mi je na taj način deca mnogu mnogo ranije naučiti ćirilično pismo koje sada u Hrvatskoj nije rasprostranjeno u školama", kaže Patafta.

Ona bi volela da te radionice, ali i druge aktivnosti Veća i "Prosvjete", budu otvorene za svu decu u Zagrebu, jer novo pismo koje mogu naučiti može biti dobro za njihov daljnji razvoj i poštovanje različitosti u društvu. Zbog toga se zalaže da te radionice budu češće i kontinuirane.

Vaskrsnuće – pobeda života nad smrću

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: "Neverni Toma".

Bogosluženje i obredi

Proslava Uskrsa počinje ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

hristos ikona vaskrsenje uskrs

Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti oglašavaju prva zvona.

Uskršnjim obredima prethodi unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su uskršnja jaja koja se, prema običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se "čuvarkuća".

Ljudi se za Uskrs pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Uskrs "pada" u periodu 4. April – 8. maj

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom,
gregorijanskom računanju vremena.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
...
Vernici dočekali paljenje Svetog ognja u Jerusalimu

Hiljade pravoslavnih vernika i hodočasnika iz celog sveta okupilo se danas u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu da obeleže dolazak Svetog ognja sa mesta na kome je Isus pokopan, po...

Komentari
Broj komentara 2
 
nsa  15. 04. 2012. 02:09
Hristoe Vaskrese. Zelim da nam drzava bude manje klerikalna i da bude manji uticaj crkve na politiku u zemlji. Takodje zelim da Verujemo u Boga delima a ne kao do sada vecina, recima i da se huligani, barabe i klero fasisti kao i oni zeljni krvi ne kriju iza crkve i Biblije kad cine nasilje , jer Bog i verovanje u Boga je ljubav i nikako nasilje prema drugom coveku. "Cuvaj se vrline kojom se neko hvali, obicno je obrnuto ili zloupotrebljeno"!
Борислав  15. 04. 2012. 09:50
Христос Воскрсе , честитам празник свим мојим драгим пријателјима у Српском Војводству и целом свету.
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
28
°C
1002mb
3m/s