Promenite veličinu slova
     
30. mart 2013. | 14:28 | Izvor: Blic

Obavezan novi atest za plin, minumum 6000 dinara

KRAGUJEVAC -

Svi vozači koji su pre pet i više godina ugradili plinske uređaje u automobile i dobili atest za TNG sistem moraće ponovo da dobiju atest da bi mogli da registruju svoje vozilo. Svi oni će biti izloženi i dodatnom trošku od minimum 6.000 dinara, jer toliko košta ponovni atest i nova kontrola plinskog uređaja, piše današnji "Blic".

Poseban problem biće u tome da li će ovlašćeni centri za ispravnost vozila imati dovoljno kapaciteta da izvrše atestiranje plinskih uređaja.

nstrznica.co.rs

Pet godina gornja granica

U nekim starim uverenjima organizacije koje su vršile ispitivanje bez ikakvog pravnog osnova određivale su rok važenja uverenja, ali ovaj podatak nema uticaj na obavezu posedovanja potvrde, odnosno stranka mora da ima potvrdu i u slučaju kada nije istekao navedeni "rok važenja" uverenja, a protekao je duži period od pet godina, saopšteno je iz Agencije za saobraćaj.

U izjavi beogradskom listu, Srđan Bakliža iz Kragujevca tvrdi da je još skuplje prošao, jer ne samo da će platiti 6.000 za atest, nego mora da menja i kompletan plinski uređaj, pa će ga kompletna registracija vozila koštati preko 30.000 dinara.

"Pre tri dana otišao sam na redovan tehnički pregled pred registraciju vozila, ali su me vratili pod obrazloženjem da je neophodno da se uradi atest TNG sistema na vozilu ukoliko je ugrađen pre pet godina. Nije mi jasno zašto to moram da uradim, kad mi atest važi do 2017. Kad sam otvorio haubu rekli su mi da će najverovatnije da se menjaju creva isparivača na uređaju jer ne poseduju homologacioni broj. Posle toga kažu mi i da boca radi savršeno i nije havarisana, ne može da bude u autu jer se ne slaže sa novom homologacijom i da moram da promenim i bocu za dodatnih 110 evra - to je pljačka", kaže Bakliža za "Blic".

Radivoje Pešić, rukovodilac Centra za tehničku ispravnost vozila Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, kaže za beogradski list da je ovaj namet samo primena zakona koji je donesen još pre četiri godine.

"Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno je jasno da vlasnici vozila koja imaju i gasni pogon moraju da u roku od pet godina dovezu vozilo na periodičan pregled. Ti uređaji i vozila koja imaju TNG uređaje moraju da se pregledaju u datom roku, ali ne dužem od pet godina", kaže Pešić.

Prema njegovim rečima, jedno vreme su čak i vozila sa TNG uređajima ugrađenim pre dvadeset godina prolazila tehnički pregled iako je takva boca realno bila prava bomba na putu. Agencija za saobraćaj samo je naložila da se zakon poštuje i kontrola mora da se izvrši.

Pešić kaže da je jedna plinska boca pod pritiskom od 30 bara i bilo kakva neispravnost može da dovede do katastrofalnih posledica.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 4
 
zeljko  14. 04. 2013. 22:46
To da kosta minimum 6000 ste u pravu ali navedite i to da odlazak kod majstora da ispravi te nepravilnosti,za koje imam uredan atest do 2015 godine u istoj ovoj drzavi srbiji,treba da izdvoji od 50 do 70 eura a dali se gospoda koja su postavila ovaj zakon pitaju kolika je prosecna plata u srbiji?nije mi jasno kao ni mnogim mojim prijateljima kako je moguce da ti drzava da atest koji vazi do 2015 pa posle smene vlasti dodje opet neko ko kaze e to sad nevalja nego daj da oklempavimo opet ove jadnicke iz radnicke klase koja vec niz desetina godina nemoze da sastavi kraj sa krajem.Pa ja da imam pare dali bi se uopsdte cimao sa tng uredjajem ili bi se ko gospodin covek,koji redovno placa dazbine svojoj voljenoj zemlji,vozio na benzin isto kao ovi skoro bogatici koji voze limuzine od po 2500 kubika pa na gore i koje savrseno zabole koliko kosta litar benzina,pa se posle pitamo sto su nam deca ovakva i sto bi sva volela da budu mafijasi,kriminalci i prevaranti?Pa evo ovaj zakon je samo jedan u nizu u odgovoru zasto.Kakav primer dae otac sinu kad modelc auta iz 93 godine za koji je grcao i radio po celi dan i kojeg redovno registruje na rate sad nemoze da registruje da bi neki olos napunio svoje dzepove ali opet treba da ubedi svoje dete da ono treba da zivi posteno i da ostane u svojoj zemlji a ne da pobegne iz ove ludnice kojoj se nevidi kraja glavom bez obzira.jos jednom SRAM TE BILO DRZAVO
milan  17. 04. 2013. 06:27
Naravno da je pljacka,jos jedna u nizu(letnja), drumska-komitetska mafija...
Marinko  19. 04. 2013. 21:18
Bravo zeljko..
ljuba  03. 05. 2013. 07:11
Ljudi božiji jer vam nije jasno da je država rešila da bogate štiti a od svih nas što radimo za bedne pare živi. Moj predlog državi je da svake godine menjano sva dokumenta a atest za plin svake druge godine ,verujte mi ne bi to bilo zbog para nego zbog bezbednosti.
Trenutno stanje
Novi Sad
12
°C
1001mb
4m/s