Promenite veličinu slova
     
02. maj 2010. | 11:09 | Izvor: Tanjug

Obaveza zapošljavanja invalida od 24. maja

BEOGRAD -

Poslodavci u Srbiji koji zapošljavaju 20 i više radnika od 24. maja imaće obavezu da u radni odnos prime određeni broj osoba sa invaliditetom ili će u suprotnom plaćati penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade, za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili.

Ova obaveza propisana je odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji je donet u maju prošle godine, a primenu ovih odredbi predvideo godinu dana od stupanja na snagu Zakona, odnosno 24. maja.

Poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da u radnom odnosu ima jednu osobu sa invaliditetom, propisuje Zakon.

Najmanje dve osobe sa invaliditetom u radnom odnosu dužan je da ima poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Plaćanje penala

Poslodavac koji ne zaposli osobe sa invaliditetom će plaćati penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu s propisima o radu, za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Ove penale poslodavac je dužan da uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije prilikom isplate zarada i naknada zarade, a najkasnije do 30. u mesecu za prethodni mesec.

Obaveza uplate penala prestaje sa mesecom u kom je poslodavac zaposlio propisan broj osoba sa invaliditetom.

Novoosnovani poslodavac nema obavezu zapošljavanja invalida u roku od dve godine od dana osnivanja.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u pogledu ostvarivanja prava, položaja i zaštite osoba sa invaliditetom koje su u radnom odnosu vršiće Inspektorat za rad, u skladu s propisima iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.

Kontrolu ispunjavanja obaveze zapošljavanja i naplatu penala vrši Poreska uprava, u skladu s propisima o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Novčane kazne

Propisane su i kazne za prekršaje koje učine pravna lica kao i odgovorno lice u njemu, odnosno preduzetnik.

Tako će novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara biti kažnjeno pravno lice ukoliko ne snosi troškove profesionalne rehabilitacije, ne omogući zaposlenoj osobi sa invaliditetom odsustvo s rada za vreme trajanja profesionalne rehabilitacije, ne ispuni obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom ili prijavi da je zaposlena osoba koja se ne smatra osobom sa invaliditetom u skladu sa ovim zakonom.

Za navedeni prekršaj, novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, a preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 400.000 dinara.

Izuzev pomenutih odredbi koje će krajem maja početi da se promenjuju, Zakon reguliše podsticaje radi zapošljavanja i stvaranja uslova za ravnopravno uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada.

On reguliše i procenu radnih sposobnosti, profesionalnu rehabilitaciju, obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uslove za osnivanje i obavljanje delatnosti preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugih posebnih oblika zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 3
 
miroljub  03. 05. 2010. 12:49
Postovani ministre i savetnici, da li uopste ima osoba sa invaliditetom koji su u stanju da rade. Da li je ovo nacin da drzava svoje obaveze prebacuje, pa pobogu kome ce ako nece privredi. Svaka Vama cast toliko o brizi za rad privrede i oporavak od krize. O ovome bi se moglo jos dosta pisati, ali zalosno je kako vlada resava probleme. Umesto da bude sjasi Kurta pa da se malo odmoris, ono najasi i Kurta i Murta, pa dokle izdrzis magarce.
hermes  04. 05. 2010. 10:32
Postovani ministri odreknite se malo svojih primanja, koktela , besnih automobila i jeftinih skupstinskih ruckova, dnevnica i to deviznih, skupice se pristojna svota novca za fond. Skinite nam se vec jednom sa grbace.
Biljana  03. 06. 2010. 13:03
zakon je izglasan bez ikakvog razmisljanja, kako u gradjevinsku firmu za visokogradnju zaposlim osobu sa invaliditetom? To bi trebalo da bude obaveza drzave....
Trenutno stanje
Novi Sad
13
°C
1007mb
3m/s