Promenite veličinu slova
     
09. februar 2011. | 12:42 | Izvor: Tanjug

Neredovna isplata naknada porodiljama

BEOGRAD -

Pravo na finansijsku naknadu za zaposlene žene tokom porodiljskog bolovanja predviđeno je Zakonom o radu, ali je u praksi sve češći slučaj da je poslodavci ne isplaćuju redovno, pa se dešava da porodilje na isplatu tog novca čekaju i po godinu dana.

Zakonom je predviđeno da se ta naknada isplaćuje istovremeno sa platama ostalim radnicima, a da poslodavcima država refundira taj novac.

Predlog: Novac na lične račune

Prema rečima predsednice Udruženja "Roditelj" Dragane Soćanin, tom udruženju se skoro svakoga dana javljaju žene iz cele Srbije, koje imaju problem sa isplatama naknade.

"U početku su to bili pojedinačni slučajevi, ali tokom 2010. godine ne bi prošlo ni dva dana, a da nam se ne javi neka žena sa tim problemom, što potvrđuje da je zakasnela isplata naknade postala veoma proširena praksa među poslodavcima", rekla je Soćanin Tanjugu.

trudnoca

Ističući da ne postoji nijedan razlog da poslodavci ne isplaćuju žene na porodiljskom bolovanju, budući da oni dobijaju taj novac od države, ona je navela da se dešavalo da isplata naknade kasni i po godinu dana, a da oštećene žene često ne mogu da dobiju odgovore ni u pravnoj službi svog preduzeća.

Jedino rešenje za kojim mogu da posegnu porodilje je da Inspekciji za rad podnesu pisanu prijavu protiv poslodavca, koja ne može biti grupna već pojedinačna i nije anonimna, što stvara drugi problem, a to je strah od otkaza, navela je Soćanin.

"U praksi se pokazalo da veoma mali broj žena podnese prijavu protiv poslodavca, jer se plaše da će ostati bez posla, što samo podstiče poslodavce da se neodgovorno ponašaju, tako da je to začarani krug iz koga te žene ne mogu da izađu", kazala je predsednice Udruženja "Roditelj".

Soćanin je navela da je to udruženje početkom februara ministarstvima zdravlja i rada i socijalne politike uputilo molbu da razmotri mogućnost da taj novac, koji inače isplaćuje poslodavcima na ime porodiljske naknade, uplaćuje direktno na račun žena koje su na toj vrsti odsustva.

"Smatramo da bi to bilo prihvatljivo rešenje za sve i da bi se njime izbeglo ovo što se dešava ženama na porodiljskom bolovanju", rekla je Soćanin, dodajući da bi odgovori ministarstava trebalo uskoro da budu poznati.

Isplata kasnila i pet meseci

Kao institucija nadležna za kontrolu isplate zarada, među kojima je i porodiljska naknada, Inspektorat za rad u tim slučajevima najčešće reaguje po pojedinačnoj prijavi.

"Kada dobijemo prijavu, obavljamo kontrolu isplate zarade, i ukoliko utvrdimo povrede zakona, poslodavcu se uručuje rešenje kojim je predviđeno da mora da ih otkloni", rekao je Tanjugu zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.

On je naveo da, pored kontrole po pojedinačnoj prijavi, Inspektorat obavlja i redovnu kontrolu po svom planu rada, tako da toj instituciji mesečno stigne oko 50 zahteva za proveravanje isplaćivanja zarade, među kojima su i zahtevi za proveru isplatu naknade za žene na porodiljskom odsustvu.

"Propisane kazne za pravna lica iznose 600.000 do milion dinara, za privatne preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, a uvek ide i kazna za odgovorno lice, od 30.000 do 50.000 dinara", naveo je Perišić.

Tridesetdvogodišnja M.Đ. iz Šapca, zaposlena u privatnoj firmi, otišla je na porodiljsko bolovanje u decembru 2009. godine, a u narednih godinu dana, isplata zakonom predviđene nadoknade kasnila je i po nekoliko meseci.

U jednom periodu, isplata je kasnila pet meseci, da bi u aprilu isplatili četiri nadoknade odjednom, rekla je ona Tanjugu, dodajući da se i visina tih naknada razlikovala iz meseca u mesec.

"Na početku sam primala više od 17.000, da bi se taj iznos smanjio na 16.000, a kao objašnjenje za to rekli su mi da se razlikuje obračun", navela je M.Đ, ističući da je i inspekcija rada u tom gradu na sve to "zatvarala oči" i nije preduzimala ništa.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1010mb
0m/s