Promenite veličinu slova
     
13. jun 2012. | 12:49 → 18:10 | Izvor: Tanjug, RTV

Na maloj maturi "nepotreban" pravopis, lični podaci "zalutali"

BEOGRAD,NOVI SAD -

Učenicima osmog razreda koji će za nekoliko dana polagati završni ispit, biće priznati kao tačni i oni odgovori koji su pravopisno neispravni, i zbog takve odluke danas je negodovao Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga.

...

Odgovor će biti tačan i ako učenik na testu, na primer, pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši druga osnovna pravopisna pravila, što je, kako je u izjavi Tanjugu rekao član Aktiva Vlada Dimitrijević, nedopustivo.

To uputstvo Ministarstva prosvete preneto je, prema Dimitrijevićevim rečima, tokom obuke za pregledače testova, koja je u Čačku održana krajem prošle nedelje.

"Kao profesori srpskog jezika i književnosti, zaduženi za opismenjavanje učenika, oštro se protivimo neracionalnoj odluci kojom se poništava sav naš trud da motivišemo učenike da se pravilno pismeno i usmeno izražavaju", rekao je Dimitrijević.

Kako kaže, uputstvo ne važi samo kada se pregledaju pitanja koja su neposredno vezana za pravopis.

Mešanje ćirilice i latinice - nije greška

Takođe, đacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.

Iako su testovi, osim za pripadnike nacionalnih manjina, štampani ćirilicom, učenicima će biti dozvoljeno da popunjavaju test latinicom, kaže Dimitrijević.

Početni standard na osnovnom nivou je elementarna pismenost, odnosno zahtev da se poznaju oba pisma, ćirilica i latinica. Učenik koji nedovoljno poznaje ćirilicu da bi tim pismom mogao rešiti test, pokazuje da nije ispunio prvi i osnovni standard, rekao je on.

Ministarstvo prosvete i nauke, kako smatra Aktiv, time grubo zanemaruje obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja, koji predviđaju na svim nivoima primenu pravopisne norme, počev od jednostavnih primera u koje se mora ubrojati bar pisanje vlastitih imena velikim slovom, ako ništa drugo.

"Želimo da sačuvamo profesionalizam koji nam nalaže da realizujemo ciljeve vaspitanja i obrazovanja među kojima je na prvom mestu kulturna baština: pismo, jezik i pravopis", rekao je Dimitrijević.

Osmaci zaokružuju odgovore, nema pravopisnih grešaka

Na predstojećem završnom ispitu iz srpskog (maternjeg) jezika, osmaci neće imati mogućnost da naprave pravopisnu grešku, jer će test rešavati tako što će zaokruživati tačan odgovor, podvlačiti ili linijom sparivati odgovore.

Kako je u izjavi Tanjugu rekao predstavnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Saša Glamočak, na završnom ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proverava se znanje učenika iz četiri oblasti - Pisanje, Književnost, Čitanje i Gramatika.

Za svaku oblast pripremljeno je po pet zadataka. Najveći broj zadataka u testovima su zadaci zatvorenog tipa, što znači da učenik odgovara tako što zaokružuje tačan odgovor, podvlači ili linijom sparuje tačne odgovore, rekao je Glamočak, povodom nedoumica oko bodovanja pravopisno neispravnih odgovora na predstojećoj maloj maturi.

"Zbog toga u tim pitanjima nema mogućnosti da učenik napravi pravopisnu grešku", rekao je Glamočak, rukovodilac Zavodovog Centra za ispite, gde se pripremaju testovi za završni ispit i zbirke.

Kako kaže, "važno je da dobijemo peciznu sliku o postignućima učenika o svakoj oblasti da bismo imali podatke koje možemo da iskoristimo za unapređivanje kvaliteta obrazovanja".

Udruženje "Roditelj" takođe je, u današnjem saopštenju, navelo da je iznenađeno preporukom da se na maloj maturi tolerišu pravopisne greške.

Sa aspekta roditelja, osnovni cilj nastave srpskog jezika je da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život, a poznavanje i pravilna primena pravopisa nesumnjivo spadaju u potrebna znanja, navodi se u saopštenju.

Lični podaci "zalutali" na malu maturu

Osim ove, polemike u javnosti izvale su i rasprave u vezi sa objavljivanjem rezultata male mature.

Odluku o povlačenje spiskova sa ulaza u škole, Ministarstvo prosvete donelo je jer su oni osim imena sadržali i matični broj. To međutim, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka građana. Pojedini direktori, međutim, tvrde da su spiskovi za male mature uvedeni upravo da bi ceo postupak bio što transparentniji, a da se njihovim ukidanjem ponovo vraća mogućnost većih zloupotreba.

U Ministarstvu prosvete kažu da novi postupak objavljivanja rezultata neće stvoriti gužve roditeljima ili dodatni posao prosvetnim radnicima. Odluka ministarstva usledila je posle sugestije Rodoljuba Šabića, poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

"Mali maturanti nisu jedini primer kršenja zakonskih odredbi. Svakodnevno imamo brutalno kršenje ovog zakona na fakultetima, visokoškolskim ustanovama i ustanovama zaštite studentskog i đačkog standarda, itd", rekao je Šabić za Radio - televiziju Vojvodine.

On je dodao da je sugestiju o spiskovima za malu maturu ministarstvu poslao još prošle godine posle pritužbi roditelja.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Poruka Ministarstva osmacima: Nastavite putem znanja
Trenutno stanje
Novi Sad
14
°C
1010mb
2m/s