Promenite veličinu slova
     
08. avgust 2012. | 03:10 | Izvor: Beta, Politikа

Mihailović: Jeftinija struja možda tokom dana po dva sata

BEOGRAD -

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine razmatra mogućnost ponovnog uvođenja jeftinije električne energije svakog dana po dva sata, kao i nedeljom, najavila je resorna ministarka Zorana Mihailović.

"Time bi se pomoglo, pre svega, socijalno najugroženijima koji nemaju mogućnost da plaćaju skupu struju, već čekaju ponoć da uključe električne aparate. S tim što bi niža tarifa od ponoći do osam sati ujutru bila i dalje na snazi", kazala je Mihailović u intervjuu za Politiku.

zorana mihajlovic 2

Ona je poručila da poskupljenja struje neće biti, ali da to ne znači da će Vlada čuvati socijalni mir, već da će ispitati mogućnost veće naplate potraživanja i efikasnijeg rada javnih preduzeća EPS-a i Srbijagasa.

"Ako znamo da EPS-u privreda i građani duguju oko 900 miliona evra za struju, kao i da postoje velika nenaplaćena potraživanja Srbijagasa, onda se postavlja pitanje šta se tu desilo. Kako je moguće da neko godinama ne plaća struju i gas, a i dalje ga troši, a da neko drugi redovno plaća", upitala je ministarka.

Ona je najavila i drugačiji način naplate potraživanja EPS-a i Srbijagasa.

"Ideja je da se napravi fazno plaćanje dugova - da se neki stari dugovi otpišu i uvede 'humano' isključenje struje. A to znači da oni koji ne mogu da plate račune, da im sija jedna sijalica, radi jedna ringla, sve dok ne budu izmirili dugove. Ako sve to nije moguće, onda će neki morati da budu skinuti s mreže", kazala je ministarka energetike.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
drnde  08. 08. 2012. 07:07
ovo je prava stvar, a i lepa je.
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1008mb
2m/s