Promenite veličinu slova
     
03. decembar 2010. | 06:40 → 16:53 | Izvor: Tanjug,RTV | Foto: Beta

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

BEOGRAD,BAČKA PALANKA,NOVI SAD -

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom danas će u Srbiji i svetu biti obeležen različitim manifestacijama, u znak podrške invalidnim licima koja, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, čine 10 odsto stanovništva.

...

Smatra se da u Srbiji živi između 600 i 800 hiljada osoba sa invaliditetom, 70 odsto ih živi na granici ili ispod granice siromaštva, a više od polovine ih prima neku vrstu socijalne pomoći, izjavio je danas ministar za rad i socijlanu politiku Rasim Ljajić, prilikom posete Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom.

Otvorene prostorije Nacionalne organizacije 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić svečano je danas, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, otvorio prostorije Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom u Mutapovoj ulici u Beogradu.

Ljajić je tom prilikom rekao da je u 2010. godini ukupno uloženo 307 miliona dinara za rad, aktivnosti i projekte organizacija, što je, prema njegovim rečima, u vreme ekonomske krize značajna suma koja se izdvajaju za rad tih organizacija, ali i za unapređenje prava osoba sa invaliditetom u Srbiji.

nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom invalidi

"Glavni problem predstavlja loš socijalno-materijalni položaj osoba sa invaliditetom", rekao je Ljajić podsećajući da oko je oko 50 posto invalida isključeno iz društvenog života zajednice, a da je oko 87 posto njih nezaposleno.

Ljajić je kazao da će naredne godine biti izdvojeno 800 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja, kako bi se što veći broj invalida zaposlio, podsećajući da se prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji te službe nalazi oko 21.000 osoba sa invaliditetom.

"Suočavamo se sa nepovoljnom obrazovnom strukturom invalida koji traže posao, kao i sa neprilagođenošću radnih mesta za njih", rekao je Ljajić dodajući će sredstva koja će biti izdvojena biti namenjena i za različite oblike prekvalifikacije i dokvalifikacije invalida.

invalidi

Prema statističkim podacima 17 odsto osoba sa invaliditetom ne mogu da obezbede neophodna pomagala, za 65 odsto neophodna je pomoć drugog lica, 80 odsto dece sa smetnjama u razvoju izmešteno je iz mesta porekla i smešteno u ustanove jer ne postoji odgovarajuća podrška porodicama u lokalnoj zajednici.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić je rekao Tanjugu da u Polovina materijalnih sredstava kojima oni raspolažu predstavljaju primanja različitih oblika socijalne pomoći - invalidnina, pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, na materijalno obezbeđenje porodice, jednokratnu pomoć...

Pešić je ukazao da, u cilju unapređena položaja invalida, to ministarstvo pruža podršku realizaciji i razvoju programa više od 500 organizacija osoba sa invaliditetom u Srbiji.

"Tokom 2010. godine pružena je podrška radu organizacija osoba sa invaliditetom prvenstveno u razvoju lokalnih servisa i inovativnih usluga, od kojih su najznačajniji dnevni boravci, servisi tumača znakovnog jezika...", dodao je Pešić.

Zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je u poslednjih godinu i po dana u Srbiji zaposleno 5.290 invalida.

Ovaj napredak, kako je navedeno, ostvaren je zahvaljujući primeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju koji je stupio na snagu maja 2009. godine.

"Ako se ima u vidu da se, pre stupanja na snagu zakona, godišnje  zapošljavalo od 200 do 250 osoba sa invaliditetom, nedvosmisleno je da novi podaci ohrabruju", istaknuto je u saopštenju.

I pored toga, prema podacima NSZ od 31. oktobra ove godine, posao traži 20.470 osoba sa invaliditetom, a od tog broja 6.644 su žene.

Gotovo polovina osoba sa invaliditetom na evidenciji NSZ ima osnovno i osmogodišnje obrazovanje, a ostali nezavršenu ili završenu srednju školu, s tim što diplomu više škole ima 349, a fakultetsku 259 osoba.

S obzirom da se na evidenciji nezaposlenih nalazi oko 40 odsto osoba s invaliditetom koje imaju završenu samo osnovnu školu, najvažnije aktivnosti u oblasti profesionalne rehabilitacije su sprovođenje programa njihovog radnog osposobljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

U narednoj godini iz budžetskog fonda za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom biće izdvojeno oko 800 miliona dinara za različite mere i programe podrške za zapošljavanje, kao i druge mere koje su u funkciji zapošljavanja i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom na tržištu rada, saopštila je NSZ.

U saopštenju se podseća da pre donošenja zakona, osobama sa invaliditetom nije bio omogućen pristup otvorenom tržištu rada već je dominiralo zapošljavanje u okviru zaštitnih radionica.

Tek stupanjem na snagu zakona omogućeno je da se u većem broju uključe na otvoreno tržište rada i pospeši njihovo zapošljavanje, odnosno kvalitet zaposlenosti.

Od posebne važnosti za osobe sa invaliditetom su mere profesionalne rehabilitacije i mere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, a u koje je od početka primene Zakona uključeno više od 12.000 lica.

Ove mere obuhvataju usluge usmerene na njihovo motivisanje, unapređivanje socijalnih veština, osposobljavanje za odgovarajući posao, zapošljavanje, održavanje zaposlenja, napredovanje ili promenu profesionalne karijere.

U ovoj godini u Vojvodini zaposleno 1.100 invalida

U prvih deset meseci ove godine, u kojoj je počela primena Zakona o zapošljavanju invalida, u Vojvodini je zaposleno 1.100 invalida i primetna je promena na bolje, izjavila je danas u Bačkoj Palanci predsednica pokrajinskog Saveza invalida rada Stana Svilanov.

Prigodnom svečanošću i Prvom smotrom horova invalida rada Vojvodine iz Zrenjanina, Sombora i Šida, pod pokroviteljstvom predsednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića, danas je u bioskopskoj dvorani Kulturnog centra u Bačkoj Palanci obeležen 3. decembar -Međunarodni dan invalida.

Obraćajući se učesnicima te manifestacije, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić naglasila je da Vlada Vojvodine i resorni sekretarijat čine sve što mogu da pomognu toj socijalno najugroženijoj populaciji građana.

U skladu sa budžetskim sredstvima, Pokrajina preko raznih projekata pomaže aktivnosti svih udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, rekla je ona, dodavši da je i Vlada Vojvodine odmah počela sa primenom Zakona o zapošljavanju invalida tako što je svaki sekretarijat obavezan da u sistematizaciji planira radna mesta za invalide.

Predsednica Saveza invalida rada Vojvodine ocenila je da je u onom što je najznačajnije za te osobe-zapošljavanju, u ovoj godini, kada je počela primena novog zakona primetna promena na bolje, pa je u prvih šest ovogodišnjih meseci zaposleno 220, a od jula do oktobra još 900 osoba sa invaliditetom.

Svest o tome "da invalidi žive s nama, a ne pored nas" na dalekom višem nivou je nego ranije, rekla je Svilanov.

Direktor Pokrajinskog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja izneo je podatak da u Vojvodini živi oko 100.000 invalida rada, od kojih je oko 85.000 penzionera.

Otvoren sajam organizacija i ustanova osoba sa invaliditetom

Sajam organizacija i ustanova osoba sa invaliditetom otvoren je danas u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" u Novom Sadu.

Manifestacija se organizuje povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Sajam je otvorila načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Vera Grkavac koja je rekla da je cilj manifestacije da se građani upoznaju sa stvaralaštvom osoba sa invaliditetom i dece ometene u razvoju.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što mogu da proglasim ovaj već tradicionalni sajam otvorenim. Cilj sajma je da se građani upoznaju sa svim udruženjima i ustanovama osoba sa invaliditetom i dece ometene u razvoju kroz njihovo stvaralaštvo iz raznih oblasti", rekla je Vera Grkavac.

Posetioci sajma, koji će biti otvoren do 5. decembra, mogu kupiti ručno oslikane novogodišnje čestitke, keramičke vaze, ukrasne magnete i druge predmete i suvenire koje su izradili članovi organizacija i ustanova osoba sa invaliditetom.

 

 

Novinar Radio-televizije Vojvodine, Kristijan Takač, zabeležio je kakva je situacija u Subotici.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
9
°C
1009mb
3m/s