Promenite veličinu slova
     
25. avgust 2012. | 09:17 | Izvor: Tanjug, Politika

Marković: Prodajem "Stubove kulture" za dinar

BEOGRAD -

Vlasnik izdavačke kuće "Stubovi kulture" Predrag Marković najavio je u današnjoj "Politici" ponudu o prodaji 100 odsto vlasništva "Stubova kulture" uz početnu cenu od dinar.

Jedini uslovi su da kupac ima bar jednogodišnje iskustvo u izdavaštvu, da je kapital sa područja Srbije, Crne Gore ili Republike Srpske i, podrazumeva se, poštovanje uređivačkog koncepta i preuzetih obaveza.

Ponuda važi 30 dana, naveo je Marković u odgovoru Agenciji za borbu protiv korupcije koja je, kako je objavila "Politika", početkom jula protiv Vesne Tešić-Milovanović, direktorke "Stubova kulture - vreme knjige" iz Beograda, čiji je stopostotni vlasnik kapitala bivši ministar kulture Marković, podnela prekršajnu prijavu zbog neprijavljivanja učešća u postupku javne nabavke.

Prekršajne prijave su Prekršajnom sudu u Beogradu tada podnete protiv još šest direktora firmi i preduzeća, čiji su potpuni ili delimični vlasnici bili na javnim funkcijama u momentu izvršenja prekršaja.

t predrag markovic

Marković u odgovoru navodi da ne demantuje medijske napise, ne meša javni i privatni život, odvaja politički i poslovni angažman i tvrdi da nikada nije kupovao ništa državno, niti učestvovao u bilo kakvoj privatizaciji i da u svom okruženju angažuje profesionalne, a ne stranačke ljude.

"Za to plaćam adekvatnu cenu. I, naravno, ovakvi principi izazivaju reakcije mnogih kojima više odgovara 'muljanje', promenljive vrednosti, politički patronati i tajni kriterijumi. Već sam se u poslednjih dvanaest godina navikao", piše Marković.

On navodi da je nekima palo na pamet da bi bilo dobro neuspele "napade" na njega zameniti napadima na "Stubove kulture", kuću koju je osnovao pre 12 godina i čiji je i sada vlasnik, kuću koja okuplja pre svega vodeće srspke pisce; kuću čijih je 200 knjiga prevedeno kod vodećih svetskih izdavača, na 35 jezika i na pet kontinenata, kuću koja je besplatno pomagala svaki važan nastup Srbije u inostranstvu, koja je sa prijateljima poklonila milionske sume školskim bibliotekama bez ikakvog javnog "razmetanja", kuću iza koje stoje stotine najvećih nagrada u Srbiji.

"Ta kuća je odabrana za metu različitih vidova pljački usred opšte krize za knjige i nacionalne kulture. Nije pomogla ni činjenica da godinama ne držim upravljačka prava u kući, ni činjenica da su 'Stubovi' u vreme mojih 'mandata' zatvarali (često prekasno i sa ogromnim finansijskim posledicama) svoje prodajne objekte (koji nikad nisu iznajmljivani od javnih 'poslovnih prostora'"), piše Marković.

Agencija je stvarno uputila pre skoro dva meseca obaveštenje i pitanja. "Stubovi" su na obaveštenju zahvalili, a na pitanja ljubazno odgovorili (kuća nije učestvovala ni u kakvom javnom nadmetanju niti na tenderu za javne nabavke) uz pojašnjenja, priloženu dokumentaciju i spremnost da u slučaju ma kakve nejasnoće pruže dodatne ili nove informacije. Da li je u pitanju nečija pravna aljkavost, lenjost, nerazumevanje ili namera, saznaće uskoro. Možda, za promenu, i neki stvarni formalni propust u dodatnom obaveštenju, navodi Marković.

"Ono što je mnogo važnije, jeste činjenica da su fabrikovani napadi koji počivanju na činjenici mog 'vlasništva', između ostalih, poslednjih godina ugrozili i osnovno poslovanje kuće. Ogromnu štetu trpe izaposleni i autori i brojni poslovni partneri ali i čitalačka javnost", istakao je Marković.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
30
°C
1003mb
1m/s