Promenite veličinu slova
     
15. januar 2010. | 16:53 | Izvor: FoNet

Lažna ovlašćenja za "crnogorske tablice"

ČAČAK -

Oko 20 vozača iz Lučana, Guče, Gornjeg Milanovca i Čačka, čija su vozila zbog falsifikovanih ovlašćenja pripadnici Policijske uprave Čačak oduzeli, danas su se okupili u centru Čačka i izrazili negodovanje zbog ovakvog postupka.

Okupljeni vozači rekli su da im nije jasno zašto ranije, pre registracije i plaćanja neophodnih dažbina, nisu provereni automobili i ovlašćenja, već tek sada kada je proces preregistracije završen.

Vozači tvrde da su automobile registrovali i vozili pre donošenja uredbe o ovlašćenjima, i da su uredno vršeni tehnički pregledi i plaćena carina.

"Zašto su prihvatili da mi registruju automobil, ako nešto nije bilo u redu. Trebalo je da mi kažu, vraćaj ovo vozilo tamo gde si našao, a ne posle četiri meseca, od kako vozim sa čačanskim tablama oni kažu da nešto ne valja i da ne mogu da vozim", izjavio je Slobodan Novačić iz dragačevskog sela Goračići.

"Mi smo potpuno oštećeni i ojađeni. Zato zahtevamo da se naša vozila vrate, a ti koji su falsifikovali dokumenta, neka odgovaraju. Da li smo samo mi ovde u Moravičkom okrugu Srbija, a ostali nisu", zapitao je Milisav Jovanović iz Lučana.

Oni su istakli da su nekima od njih izdata rešenja o oduzimanju vozila, dok drugima nisu.

Njihovi automobili se nalaze ili kod kuće bez tablica ili na carini u Kraljevu, a kako kažu, čuli su da će biti održana i licitacija na kojoj će biti prodati zaplenjeni automobili.

Načelnik Policijske uprave Čačak Milovan Petrović izjavio je danas da se radi o vozilima koja su uvezena iz Evropske unije i Crne Gore u vreme trajanja Uredbi kojima je propisano da vozila za carinjenje i registraciju moraju da imaju ovlašćenja izdata pre 01. januara 2008. godine.

"Problem je nastao kada su se pojavila ovlašćenja za vozila koja su tek uvezena."

"Provera ovlašćenja kasnila je dva do tri meseca zbog provere preko diplomatsko - konzularnog predstavništva, dok je rok za proveru kod Interpola da li su kola kradena, do 60 dana", tvrdi Petrović.

On je rekao da je provera vršena za 142 automobila uvezena iz Evropske unije i da je u 45 slučajeva utvrđeno da su ovlašćenja falsifikat.

"Tada je počeo postupak poništenja registracije, a posle okončanja postupka sledilo je oduzimanje registarskih tablica."

Načelnik čačanske policije je dodao je da će se nastaviti kontrola automobila i validnosti ovlašćenja koje poseduju vlasnici uvezenih vozila.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Preregistrovano više od 41.000 vozila, prihod 1,7 milijardi
Komentari
Broj komentara 8
 
nešo  17. 01. 2010. 09:43
opet po sirotinji koji su pokušali da prođu jeftinije u nameri da dođu do nešto boljeg auta.Pogledajte samo prosek godišta ovih vozila.I šta smo dobili sada, opet po dvorištima u Srbiji hiljade vozila.Priče oko navodnog vremena koji je bio potreban da se provere preko uprave za međunarodnu saradnju sporna ovlašćenje je priča za malu decu......koja lova je tu zgrnuta za drzavu i šta sad.
Stojan  20. 01. 2010. 14:34
Kupio sam Golf 3 u oktobru 2009 od jedne žene i posle provere u mup-u ih registrovao. Kola su uvezena iz Švajcarske i na papirima piše da je poslednji vlasnik tog auta od jula 2007.god. Kako da znam da li su kola čista ili da strepim dok me ne zaustave.
perica  23. 01. 2010. 14:46
pa tacno da se svi iselimo iz ove lopovske drzave!!
Yasmine  17. 09. 2010. 11:28
Molila bih da mi se jave oštećeni gradjani iz Čačka, jer evo počelo je i u Somboru. Ne znamo šta se dalje izdogadjalo u Čačku a jako smo zainteresovani šta i kako da preduzmemo. Mi smo ovde jednoglasni da aute nećemo dati, da ćemo ih radije zapaliti. Kod nas je prošlo već više od godinu dana, već drugi put smo registrovali aute i oni sad tek nešto čačkaju. Raspitujuću se saznali smo da su im svi zakonski rokovi prošli i da nemaju prava da nam to rade ukoliko auto nije ukraden. Na kraju krajeva posle ove registracije oni su nama postali saučesnici, jer ako već papiri nisu u redu zašto su opet registrovali auto???????
1078197593|Zoran Ceran  28. 10. 2010. 21:43
@Yasmine i ja sam dobio poziv pa me interesuje sta moze da se uradi i kome da se obratim za savet sombor
0
0
yasmine  29. 10. 2010. 11:56
Ko zna kome se obratiti u ovoj drzavi jer narod niko ne slusa. Nasa rec protiv njihove je 0-nista,.........Najnovija vest je da u Cacku polako vracaju aute jer su na sudu utvrdili da nema pravne osnove za takva dela koja oni cine: oduzimanje i ponistavanje registracije. Kad ce ovi u Somboru to ukapirati ne zna se a do tad smo mi obicni smrtnici naj........Po nekom pravilu ono to nemaju prava proveravati, jer je jos pri uvozu Ministarstvo finansija naredilo carini da ide kako ide......Sta sad hoce????!!!!! Ne smeju ni da diraju vozila kojima je carina uredno placena i koja su prosla provere......Evo br tel. 0641477001 pa se javite Goranu, jedan dan cemo se skupiti i pokusati ''nesto" a sta nemam pojma.
yasmine  30. 10. 2010. 15:51
SUTRA 31.10.2010. SE SKUPLJAMO U KLJAJIĆEVU U KAFIĆU TREF OKO 16h, da se dogovorimo hoćemo li izaći na proteste ili uraditi nešto povodom ovih naših slučajeva.
Čačak - Posle gotovo godinu dana, sa mrtve tačke pokrenuto je rešavanje problema vlasnika nekoliko stotina vozila, čije su preregistracije sa stranih tablica na domaće ukinute, odnosno vozila su im oduzeta. Prekršajni sudovi, kojima su policijske uprave u Čačku, Novom Pazaru, Lučanima i Tutinu podnele prijave, zbog otkrivenih falsifikovanih ovlašćenja ranijih vlasnika vozila, u pojedinim slučajevima, već su odbacili prijave kao - neosnovane.

Kako tvrde neki od gnevnih vlasnika (ne)spornih četvorotočkaša, utvrđeno je da policijske uprave nisu bile nadležne za pitanje ovlašćenja, već da to spada u nadležnost carinarnica. Oni su, kažu, još ranije dobili mišljenje od Ministarstva finansija, o prekršajnim radnjama zbog kojih su vlasnici vozila kažnjeni, kojim je carinama preporučeno da „nije uputno insistirati na proveri ovlašćenja i punomoćja, već samo dokumenata od kojih direktno zavisi obračun carine“. Ipak, dogodio se apsurd da su mnogi uredno ocarinili svoja vozila, platili sve dažbine državi, da bi im policija, na kraju, ukinula registraciju i oduzela automobile.

- Sada je jasno da je neko pogrešio, a ko, tek će se ustanoviti. U čitavoj Srbiji vozila su preregistrovana na isti način i svi znamo da su, u 70 odsto slučajeva, punomoćja bila falsifikovana. Ali, izgleda da Zakon ne važi za sve isto, odnosno mi smo platili za sve, a ne znamo zašto - poručuju vlasnici koji su želeli da ostanu anonimni jer, kako kažu, svako ko se ranije imenom i prezimenom obraćao medijima, i ko je učestvovao u okupljanjima u centru Čačka, dobijao je prijave za remećenje javnog reda i mira.

Adresa
NadleŽni u Policijskoj upravi u Čačku ne znaju kakva je dalja sudbina oduzetih vozila i tvrde kako to nije stvar čuvara reda, već Carine. Policija je, kažu, samo radila po prijavama carinarnica.
Danijela  13. 01. 2011. 13:18
LJudi moji,mi smo se razboleli od sikiracije,poslednji dinar smo dali za taj auto i sve platili posteno i zbog cega puca po nama koji nikom nismo dinara ostali duzni
Prardyabankib  01. 03. 2012. 11:34
I like it,Ch
Trenutno stanje
Novi Sad
17
°C
1001mb
2m/s