Promenite veličinu slova
     
23. maj 2013. | 09:47 | Izvor: Tanjug

Kosovski Albanci traže penzije, prva rešenja polovinom leta

KOSOVSKA MITROVICA -

Filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Kosovskoj Mitrovici nešto više od 4.000 kosovskih Albanaca podnelo je zahteve za isplatu penzija koje im nisu isplaćivane od juna 1999. godine i, prema očekivanjima, prva rešenja trebalo bi da budu gotova polovinom leta.

Vlada Srbije usvojila je nedavno Akcioni plan za razrešenje problema u isplati penzija na teritoriji Kosova i Metohija, a koji je predložila Radna grupa Ministarstva rada.

fond pio

Plan je pravljen posle odluke Evrospkog suda za ljudska prava u Strazburu i pravosnažne presude iz septembra 2012. godine, kojom se nalaže isplata ovih penzija.

Ovim dokumentom trebalo bi da se reši pitanje isplata zaostalih i budućih penzija svima onima koji su rešenje o penziji stekli, a kojima su prinadležnosti prestale da se isplaćuju od 9. juna 1999. godine.

Direktor filijale Republičkog fonda PIO u Kosovskoj Mitrovici Radule Kompirović izjavio je Tanjugu da je prijem zahteva trajao dva meseca, da je završen 19. aprila i da je u tom periodu primljeno ukupno 4.055 zahteva koji su zavedeni i prosleđeni Službi Direkcije Fonda.

"Svi korisnici koji su bili do juna 1999. godine na Kosovu i Metohiji, a kojima je ukinuta penzija i danas mogu da predaju svoje zahteve, a uslovi su objavljeni na sajtu Republičkog Fonda PIO", rekao je Kompirović.

On je napomenuo da će svi zahtevi koji su podneti biti upućeni Službi Direkcije Fonda u Beogradu gde će nadležna komisija, formirana od strane predstavnika Republičkog fonda, razmatrati dokumenta i utvrditi ko ispunjava uslove za isplatu penzija.

Kompirović je dodao da misli da će prva rešenja na zahteve koji su podneti biti gotova polovinom leta.

Da bi neko ostvario pravo na penziju sa KiM ne sme da prima penzije po dva osnova. Isključivo pravo da se javi nekoj od filijala penzijskog fonda, sa zahtevom za isplatu, imaju oni koji nisu u međuvremenu primali penzije od privremenih institucija sa Kosova i Metohije.

Akcionim planom je utvrđeno da zahtev za pravo na isplatu penzija može da podnese samo ono lice koje priloži rešenje o penziji. Biće potrebna i potvrda identiteta, odnosno da se dođe lično i da se uz rešenje o penziji lice identifikuje.

Potrebno je i uverenje o životu, pri čemu svi dokazi moraju da budu usaglašeni sa zakonodavstvom Srbije.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 1
 
Jazon  23. 05. 2013. 12:46
Svi Srbi sa KiM treba da odmah zatraze penzije od Pristine! I naravno proglase Srpsku Republiku Kosovo i Metohiju!
REALISTA  24. 05. 2013. 08:13
@Jazon da prvo rascistimo nesto. Ne mogu Srbi s Kosova traziti penzije od sadasnje Pristine, posto nije medjunarodno priznata drzava. Dalje, ako bi Srbi, po tebi, proglasili srpsku republiku, onda ce traziti sami od sebe. Drugo, ako ljudi iz bivsih republika SFRJ mogu da traze penzije od sadasnjih drzava ( Hrvatska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija ), onda i kosovski Albanci imaju pravo da trze penzije od Srbije, ali samo onda kada, i ako budu, medjunarodno priznata drzava. Ali ostavimo to vremenu koje je pred nama i drzavama da to resavaju.
1
0
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1011mb
0m/s