Promenite veličinu slova
     
26. decembar 2012. | 15:39 | Izvor: Tanjug

Koja su najčešća imena i prezimena u Srbiji?

BEOGRAD -

Najzastupljenije muško ime u Srbiji u poslednjih 100 godina je Dragan, a žensko Milica, saopšteno je danas u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Najzastupljenije prezime je Jovanović, rekla je načelnica Odeljenja popisa stanovništva Snežana Lakičević, predstavljajući publikaciju pod nazivom "Najčešća imena i prezimena", sa deset najzastupljenijih imena i prezimena na nivou opština i gradova.

U publikaciji, koju je Zavod izradio na osnovu rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011., navedeno je da je ime Milica najzastupljenije u 84 opštine a Dragan ima imenjake u 87 opština.

"Za Milicama slede Marije, Jelene, Mirjane, Snežane, Ljiljane", rekla je Lakičević i dodala da su od muških imena vrlo popularni Nikola i Luka, zatim Lazar, Đorđe…

"Najviše naših sunarodnika preziva se Jovanović, a prednjače i Petrovići, Nikolići i Markovići", izjavila je ona.

Direktor Zavoda Dragan Vukmirović naveo je da u Srbiji više od milion ljudi nosi imena koja u korenu imaju reči drag i mio, pa su veoma zastupljeni Milovan, Dragoljub i slična imena.

Iz RZS-a je saopšteno da su 15. decembra završene terenske aktivnosti i u Popisu poljoprivrede.

"Na teritoriji svih opština Republike Srbije uspešno je sproveden popis poljoprivrede, prilikom kojeg smo obišli 938.000 domaćinstava i 4.200 pravnih lica", rekla je načelnica popisa poljoprivrede Dragana Marković.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI
Džejkob i Sofija najpopularnija imena za bebe u SAD
Trenutno stanje
Novi Sad
15
°C
1003mb
0m/s