Promenite veličinu slova
     
06. april 2012. | 09:52 → 14:41 | Izvor: Beta, Tanjug

Jevreji slave Pesah, praznik proleća i spasenja

BEOGRAD -

Jevreji od večeras proslavljaju Pesah, istorijski praznik u spomen spasenja tog naroda iz egipatskog ropstva.

Taj praznik naziva se još i praznik proleća i praznik beskvasnog hleba. Pesah se obeležava više od tri hiljade godina i smatra se najstarijim praznikom. Slavi se osam dana.

Izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija i uvođenje 10 božjih zapovesti bio je trenutak od kojeg su Jevreji počeli da se pridržavaju tih normi, napuštajući paganstvo.

Četrdesetogodišnje lutanje pustinjom i mukotrpan život uslovili su ujedinjenje plemena po dolasku u Hanan, a kasnije i stvaranje prve države.

Talmud propisuje da se ne sme kuvati ni jesti iz sudova koji se koriste tokom godine. U nekim porodicama krečila se cela kuća uoči praznika.

Atmosfera u porodicama Jevreja uoči Pesaha je izuzetna i u Izraelu se pridaje velika pažnja tom prazniku, a pripreme traju danima.

Na svečanoj trpezi se obavezno nalazi živinsko pečenje, voće, salata i macot - beskvasni hleb, i gorke trave koje podsećaju na težak život u egipatskom ropstvu.

Predsednica Skupštine čestitala Pesah

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas praznik Pesah glavnom rabinu jevrejske zajednice u Srbiji Isaku Asijelu, predsedniku Saveza jevrejskih opština Rubenu Fuksu i svim pripadnicima jevrejske zajednice.

"Želim vam da dane praznika provedete u miru, blagostanju i porodičnoj sreći sa svojim najmilijima. Uverena sam da će srpski i jevrejski narod i u vremenima pred nama i dalje spajati najplemenitije niti prijateljstva", navodi se u čestitki predsednice Slavice Đukić Dejanović.

Čestitka prestolonaslednika Aleksandra

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević čestitao je nastupajući praznik Pasah ambasadoru Izraela u Srbiji Josefu Leviju, rabinu Isaku Arielu i prvacima jevrejske zajednice.

"Ovaj veliki praznik podseća Jevrejski narod širom sveta na oslobođenje od egipatskog ropstva, proslavljanjem neprolaznih vrednosti: slobode, pravde i ljubavi prema svojoj rodnoj zemlji", navedeno je u čestici prestolonaslednika.

On je praznik čestitao i predsedniku Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandru Nećaku, predsedniku Jevrejske opštine Beograd Avramu Izraelu, predsedniku Jevrejske opštine Zemun Nenadu Fogelu, predsedniku Jevrejske opštine Subotica Tomislavu Halbroru, predsedniku Jevrejske opštine Novi Sad Goranu Leviju i predsedniku Jevrejske opštine Banja Luka Jakovu Danonu.

Podeli vest sa prijateljima:
Komentari
Broj komentara 1
 
+ Nikola S Munjas BA  06. 04. 2012. 10:53
** PASHA - PESAH - SRECAN PRAZNIK - SHALOM **
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
20
°C
1011mb
1m/s
RTV Facebook