Promenite veličinu slova
     
17. novembar 2010. | 16:12 | Izvor: Tanjug

"Dositeja" stipendije za 320 studenata

BEOGRAD -

Fond za mlade talente "Dositeja" saopštio je danas da će stipendirati više od 320 studenata na studijama u Evropskoj uniji, zemljama evropske asocijacije slobodne trgovine (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima.

Svi stipendisti Fonda se obavezuju da po završetku studija pet godina rade u Srbiji i tako primene znanja i iskustva koja su stekli tokom studiranja u inostranstvu.

Osnovni cilj "Dositeje" je podsticanje i vrednovanje dostignuća mladih talenata iz Srbije u različitim oblastima.

Fond "Dositeja" predstavlja najveći fond takve vrste u regionu, a do sada je stipendirao ili nagradio više od 4.000 srednjoškolaca i studenata u koje je uloženo skoro 10 miliona evra.

Fond u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta osnovan je 2008. godine, predsednik Fonda je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, a članovi su ministri ekonomije i regionalnog razvoja, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, finansija, kulture, ljudskih i manjinskih prava, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik SANU.

Stipendistima Fonda za mlade talente, na raspolaganju stoji Centar za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata, a imaju i status prioriteta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Od 2010. godine stipendija koja se dodeljuje najtalentovanijim učenicima i studentima dobila je ime "Dositeja", a naziv stipendije je inspirisan najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom Dositejem Obradovićem, navodi se u saopštenju.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
19
°C
1001mb
2m/s