Promenite veličinu slova
     
19. maj 2013. | 10:33 → 00:06 | Izvor: Beta

Đilas: Za nestašicu insulina kriva ministarka, Đukić - Dejanović: Priča je spinovana

BEOGRAD -

Gradonačelnik Beograda u otvorenom pismu danas je optužio ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović za loše stanje u zdravstvu i nestašicu insulina. Ministarka je međutim, izjavila večeras da će insulina u apotekama u Beogradu biti naredne nedelje i dodala da ne smatra da treba da se izvinjava, iako je to, zbog nestašice, od nje tražio Đilas.

Đilas je istakao da ga je ministarka primorala da joj se obrati otvorenim pismo kako bi demantovao njene tvrdnje da je Apotekarska ustanova Beograd kriva za nestašicu insulina i zatražio od nje da se izvini zaposlenima u toj ustanovi i Beograđanima "zbog maltretiranja".

...


"Za sve što se danas dešava i sa nestašicom insulina u Beogradu, kao i sa nestašicama mnogih lekova po bolnicama i domovima zdravlja krivi ste isključivo vi gospođo ministarko. Kako svih tih nestašica nije bilo prethodnih godina, nego su počele kada ste Vi promenili sistem nabavki", naveo je u otvorenom pismu Đilas.

Nema jer se poštovao Zakon

Novo Nordisk: U Srbiji dovoljno insulina za dijabetičare

Kompanija Novo Nordisk saopštila je danas da u Srbiji ima dovoljno insulina za sve obolele od dijabetesa i da želi da spreči paniku nastalu zbog nestašice leka.

Kako je navedeno, otvorena je telefonska linija za sve koji žele da saznaju u kojim apotekama mogu naći insulin.

Broj info centra je 0800 161616, razgovor se ne plaća, a radno vreme je svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Te informacije su i na internet strani kompanije Novo Nordisk - www.novonordisk.rs

On je istakao da je Đukić-Dejanović pisao još prošle godine i da  je tada upozorio da državne apoteke ne mogu da budu konkurentne privatnim, posebno ne kada je odobreno izdavanje lekova na recept i u tim apotekama.

Đilas je istakao da insulina nema u apotekama u Beogradu, zato što se poštovao sistem javnih nabavki koji je uvela Đukić-Dejanović i dodao da "po zakonu i mišljenju nadležnog ministarstva za lek koji ide u dalju prodaju nije potrebno raspisivati tender".

Prema njegovim rečima, ministarka je obećala da će Apotekarska ustanova Beograd, kao i sve druge apotekarske ustanove biti izuzete iz sistema javnih nabavki, ali da to obećanje nije ispunila.

"I danas kada zbog poštovanja zakona u državnim apotekama u Beogradu nema insulina napali ste te ljude da su krivično odgovorni i da iza svega stoji politika. Stidite se gospođo Dejanović, jer u Apotekarskoj ustanovi Beograd od kad sam ja gradonačelnik nema ni "p" od politike," naveo je u otvorenom pismu prvi čovek Beograda.

Spreman da pomogne

On je u pismo zapitao ministarku zdravlja, da li će privatne apoteke "kada potpuno ili delimično unište državne", odvajati sredstva za bebe, za zapošljavanje lekara i da li će zaposliti hiljade onih koji danas rade u njima.

"Hajde malo ostavite politiku sa strane i pokušajte, koliko možete, da odgovorno obavljate funkciju na koju su Vas postavili građani Srbije, među njima i Beograđani koje ovako surovo maltretirate. Spreman sam da Vam u tome maksimalno pomognem", napisao je Đilas.

Đukić-Dejanović: Priča o insulinu spinovana

"Potpisivanje ugovora o nabavci insulina počeće sutra i lek će se sigurno naći u apotekama tokom naredne nedelje", rekla je Đukić Dejanović u Utisku nedelje na televiziji B92.

"Insulina ima, apoteke su bile na sastanku u minsitarstvu pa me čudi otkuda ti svi komentari kada su Apotekarske ustanove spremne da potpišu ugovor od ponedeljka i da ga nabavljaju tokom nedelje", kazala je ona.

"Građani treba da znaju da insulina ima i da je situacija spinovana, a osoba koja boluje od dijabeta nema razloga za brigu ako jedan tip apoteka nije uspeo da se snađe, kazala je ona i navela da je Apotekarska ustanova jedina imala problem "te u državnim apotekama insulina neće biti još koji dan".

Ministarka je ocenila da se o nestašici može govoriti samo kada postoji problem u proizvodnji ili sa uvozom. Dodala je da je priča o nestašici insulina izmišljena i politizovana. U ovom slučaju očigledno je da se Apotekarska ustanova nije dovoljno snašla kada se zna da je Zakon o javnim nabavkama na snazi od 2008.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, funkcioner Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je da nije samo insulin problem, već još 70 drugih lekova i dodao da je insulin samo izdignuta tema. On je ukazao da isnulina nema u mnogim mestima u Vojvodini.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić ocenio je da apoteke već deset godina ne primenjuju Zakon o javnim nabavkama. Babić je rekao da je tek 15. maja u RFZO stigla informacija iz AU Beograd da nedostaju pojedini lekovi, i najavio brzi inspekcijiski nadozor.

Prema njegovim rečima, "u zdrvstvu u Srbiji postoji latentni javašluk i nered koji se sistematski mora urediti, i formiranjem boljeg inspekcijskog sistema".

Babić je ocenio da inspekcijiski sistem slabo funkcioniše i dodao da RFZO, koji ima plan rada do 2020. godine, ima predlog kako da se to uradi.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Mediji: Nenamensko trošenje Apoteke Beograd
Komentari
Broj komentara 9
 
Ksenija  19. 05. 2013. 10:43
U pravu je hiljadu posto, kao i mnogo puta do sada. Zato im i smeta toliko.
Slavko  19. 05. 2013. 15:09
@Ksenija Da sada je upravu, samo ga nisam čuo da se oglašavao za vrjeme bivših ministara zdravlja, ne branim Dejanovićku, daleko bilo. On kao Bg-bos ima tuce grešaka. Nema pravo nikoga kritikovati, neka kaže samo koliko je koštao most, nefunkcinalan, na pogrešnom mjestu.
5
1
MilanCh  19. 05. 2013. 10:44
U normalnim zemljama zbog ovakvog propusta ministra zdravlja, pala bi cela Vlada. Jedino u Srbiji se trazi opravdanje.
marija  19. 05. 2013. 10:45
I sad ona reče da će naprasno od ponedeljka biti insulina, a da Đilas nije povisio ton...
Dunja  19. 05. 2013. 12:18
Moral, odgovornost, etičnost ... sve se izgubilo zarad političke sigurnosti. Gospođo Dejanović, neću vam se obratiti sa ministarka, jer niste zaslužili tu funkciju, nakon svega, najmanje što možete da učinite je da podnesete ostavku.
Viki975  19. 05. 2013. 20:03
Pa naravno ministarka zdravlja se previse promovise a posao zapostavlja
goran  20. 05. 2013. 08:19
Izgleda da na celu apotekarske treba staviti nekog robijasa iz zatvora, valjda je on shvatio da se treba postovati zakon o nabavkama, ako ne opet apsana. Pa zar je moguce da se nepostovanje zakona zaobilazi i u prvi plan se istice politika. Nama je politika paravan za samovolju i protivzakonite radnje i sa tom praksom treba prekinuti. Ako ne valja zakon menjajte ga, ali mora biti isti za sve i svi ga moraju postovati. Oko izvinjavanja preteraste brate sa tim. Ja ako pogresno parkiram odmah me kazne, a ovamo mogu ljudi da umiru bez leka i nikom nista.
Biljana  20. 05. 2013. 11:37
Djilase, providno ti je sve to, a Dejanovicka je kriva sto nije kontrolisala! Sticajem okolnosti ja sam znala da se sprema cirkus sredinom maja pa sam insulin nabavila tokom majskih praznika, i to sam govorila svima koje poznajem, a iskreno mi je zao svih gradjana koje vasa zajednicka odgovornost pogadja.... posto vas niko NIKADA ne kaznjava.....
Sava  21. 05. 2013. 08:58
Ministarka svoju ,,nevinost" moze da dokaze jedino ako kazni ili smeni sve direktore apoteka zato sto nisu na vreme obezbedili zalihe insulina i drugih lekova! Dok to ne uradi za mene je ona kriva cak i mnogo vise od menadzera apoteka jer im je dozvolila da nekaznjeno rade sta hoce!!!
Trenutno stanje
Novi Sad
9
°C
1009mb
2m/s