Promenite veličinu slova
     
10. oktobar 2008. | 10:29 | Izvor:

Bundevom protiv psorijaze

NOVI SAD - Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja sveta. Nauka je dokazala niz korisnih sastojaka i u pulpi i u semenu i zahtevi za sirovinom su pojačani. Tako se bundeva vraća zapakovana u farmaceutske proizvode.

Uzgaja se ne samo zbog jestivog ploda koji može biti težak i preko 10 kilograma, već i zbog uljevitih semenki iz kojih se pravi lako varljivo ulje.

To su jednogodišnje biljke sa šupljim, po nekoliko metara dugim vrežama. List im je širok, na dugačkim peteljkama.

Izrazito žuti cvetovi bundeva privlače pažnju. Krupnim okruglim plodovima hrani se stoka. Iz semenki se vadi ulje. Zbog masovnosti setve i dobrog medenja bundeve su važna paša za pčele.

Cvetanje počne u junu i traje do mrazeva. Glavnu pašu daju u julu i avgustu. Bundeve cvetaju rano u zoru. Cvet je otvoren do 10-11 sati, onda se potpuno zatvori. Svaki dan cvate drugi cvet, piše sajt „Herbateke".

Karoten ili provitamin A

Bundeva sadrži u sebi masnog ulja, pektina, belančevina, šećera, karotena, manganove soli, vitamina C, fosforne kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.

 

 

Žućkasto ili narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Pored manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti, tu je niz vitamina (karotina ili provitamina A, C i vitamina B grupe - B1, B2, B3, B6, zatim niacina, folne kiseline i drugih), kao i mineralnih sastojaka (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa).

Seme puno masti

Tu su i oligo i mikroelementi, pektini, celuloza i druga biljna vlakna. Što se tiče energetske vrednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima oko 30 kalorija, tj. 126 kJ.

Seme bundeve, koje se takode često koristi i u ishrani i u narodnoj medicini, ima oko dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od ploda, pošto sadrži više belančevina, ugljenih hidrata i masti.

Ali, i tu se nalaze vitamini B1, B2 i niacin, zatim minerali (najviše ima fosfora i gvožđa), kao i niz drugih zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina, fitina, salicilne kiseline i drugog.

Sok od bundeve

Bundeva se može jesti pečena ili kuvana i spada u zdravu i lekovitu hranu. Svakodnevna kura, koju čine svež sok, kuvano ili pečeno bundevino meso, pokazala se dobro u lečenju psorijaze.

Koštice od bundeve, oguljene presne ili pečene odlično su sredstvo protiv crevnih parazita. I pored izuzetnih svojstava bundeva je slabo zastupljena u domaćem jelovniku, što je prava šteta.

Lekovito delovanje

U narodnoj medicini se plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike.
Smatra se i da je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zaslađuje), kao i za osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva, ili one koji pate od krvavih proliva.

Svima se preporučuje kuvana i pečena bundeva ili sveže oceđeni sok. U novije vreme otkriveno je da bundeva dobro čini i obolelima od psorijaze.

I deca i bolesni

Seme bundeve je, takode, lekovito i najčešce se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dečjih glista i pantljičare. Mogu ga uzimati i deca od dve-tri godine, trudnice, dojilje i stariji, kao i oni sa bolesnom jetrom.

Seme bundeve olakšava tegobe obolelih od prostate koji treba da ga jedu svakodnevno. Posebno je pogodno seme bundeve golice, koje se kupuje u bio-radnjama i onim sa zdravom hranom.

Prostata

Ovo seme ne treba ljuštiti. A kada se ljušti seme obične bundeve, treba paziti da se pri tom ne ukloni i ona tanka, sivo-zelenkasta pokožica na semenu, pošto se u njoj nalazi najviše lekovitih sastojaka.

U svetu se proizvode i neki lekovi za prostatu koji sadrže seme bundeve.

Gliste i pantljičare

Ujutru, na prazan želudac pojesti istucane semenke sa malo meda (može i bez njega), mala deca od 30 do 50 grama, ona veća od 30 do 150, a odrasli od 300 do 400 grama semenki.

Dobro je da se posle pola sata popije kašika ricinusovog ulja i zatim ništa ne treba jesti niti piti bar nekoliko sati.

Psorijaza

Obolelima od psorijaze preporučuje se da, u sezoni kada ima bundeve, jedu pečenu ili kuvanu svakog dana, a mogu i da cede sok.

Za lečenje rana, opekotina ili ispucale kože narodna medicina preporučje mazanje uljem od semena bundeve (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane).

Bubrezi i bešika

Obolelima od zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i seckanog crnog luka, začinjeno kašikom-dve pavlake, ali bez soli.

Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana bundeva stavi kao oblog na obolela mesta i drži što duže.

Ako sami spremate semenke brzo ih posle pranja osušite i ostavite na hladnom i suvom mestu.

Sok od bundeve

U napitke, kroz koje se obezbeđuju vitamini i minerali, trebalo bi uvrstiti i sok od bundeve.

Potrebno je dve kesice limuntusa, i isto toliko kesica prirodnog ekstrakta kajsije, sedam litara vode, dva kiograma šećera i tri kilograma bundeve.

Očišćenu bundevu staviti u šerpu i naliti vodu, kuvati dok bundeva ne omekša. Ispasirati bundevu sa tom vodom, dodati sve ostalo, izmešati da se istopi šećer i sipati u flaše.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Vreme
Trenutno stanje
Novi Sad
22
°C
1001mb
2m/s