Promenite veličinu slova
     
13. mart 2009. | 09:41 | Izvor: Tanjug

Balint: Zavidna pozicija Srbije u istraživanju matičnih ćelija

BEOGRAD - Profesor Bela Balint, svetski priznati transfuziolog i hematolog, pozdravio je odluku predsednika SAD Baraka Obame da ukine zabranu finansiranja proširenih programa istraživanja matičnih ćelija svih vrsta, pa i embrionalnih, ističući da Srbija u toj naučnoj oblasti ima solidnu, zavidnu poziciju u međunarodnim naučnim okvirima.

"Na polju izučavanja biologije, usavršavanja postupaka prikupljanja i prečišćavanja matičnih ćelija i njihove terapijske primene, odlično smo pozicionirani jer smo, na primer, treća-četvrta zemlja u svetu čiji su stručnjaci omogućili ozdravljenje srčanim bolesnicima kod kojih je primenjena metoda ubacivanja matičnih ćelija posle infarkta, a posebno nakon kardiohirurške operacije: koronarni baj-pas", rekao je Balint, načelnik Odeljenja VMA za hemoterapiju i aferezno lečenje.

Srbija među priznatima u svetu

"Doduše, to je kod nas bilo moguće jer smo imali podršku u vreme kada su iste intervencije u realno finansijski jačim zemljama bile sprečene", objasnio je prof. Balint u intervjuu Tanjugu.

On je rekao da podržava sva medicinska istraživanja koja se sprovode u granicama dozvoljenog, etičkih normi uzusa i koja dovode do unapređenja zdravlja i poboljšanja kvaliteta života bolesnika.

Srbija je i po objavljenim radovima u oblasti izučavanja matičnih ćelija među priznatima u svetu, rekao je prof. dr Balint, koji je inače sa saradnicima obavio prve transplantacije matičnih ćelija pre 25 godina kod bolesnika obolelih od hematoloških maligniteta i autoimunskih poremećaja, a u oblasti regenerativne medicine od 2003. godine i prvi je uveo novu svetski priznatu metodu u lečenju ishemijskog poremećaja srca.

Klasična transplantacija matičnih ćelija se najčešće primenjuje u lečenju bolesnika sa malignim bolestima krvi i drugim tumorima. Odnedavno se transplantacija matičnih ćelija radi i u lečenju bolesti i poremećaja s nekim specifičnim autoimunim abnormalitetima, kao što su autoimuna neurološka, sistemska i druga oboljenja.

Tom terapijskim metodom obezbeđuje se zamena oštećenih, odnosno funkcionalno manje vrednih ćelija zdravim matičnim ćelijama koje nastaju u koštanoj srži.

Matične ćelije, naime, same sebe obnavljaju i sazrevanjem i razmnožavanjem daju ćelije potomke koje vrše funkcije prenosa kiseonika, zaustavljanja krvavljenja, štite organizam...

Nedavno je otkrivena još jedna osobina matičnih ćelija - u određenim okolnostima mogu da daju ćelije neke druge linije ili loze i zahvaljujući tome mogu da se koriste i za potrebe takozvane regenarativne medicine, na primer, posle infarkta srca.

Aktivan rad

Dr Balint, koji je objavio 558 radova i osnovao multidisciplinarno udruženje Nacionalnu grupu za aferezno lečenje, dodaje da se u saradnji sa engleskim naučnicima kod nas radi i regenerativna medicina na polju oporavka jetre, kao i da su u "povoju" pokušaji lečenja dijabetesa tipa 1, uz pomoć matičnih ćelija.

Od 1995. godine u Srbiji se radi metoda prikupljanja matičnih ćelija iz periferne krvi, a godinu dana kasnije uvedena je kriokonzervacija - zamrzavanje matičnih ćelija, podsetio je prof. Balint koji je svoje radove publikovao u vodećim engleskim i američkim naučnim časopisima.

Pre osam godina prof. Balint je sa svojim saradnicima uveo metodu imunomagnetne selekcije matičnih ćelija, koja znači da se postupkom koncentrisanja od oko jednog procenta u suspenziji, pomoću specifičnih antitela, može napraviti produkat sa 60 do 70 odsto ovih ćelija.

Jedan do osnivača Centra za transplantaciju matičnih ćelija na VMA, dr Balint je član Republičke komisije za transplantaciju, kao i radne grupe za izradu zakona o transplantaciji tkiva i matičnih ćelija, koji treba da bude donet do kraja godine.

Osim na VMA radi i u Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, a u Ministarstvu za nauku je naučni savetnik, profesor je po pozivu na medicinskim fakultetima u Novom Sadu, Nišu i Banjaluci, redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, urednik brojnih časopisa: Blood Banking Transfusion Medicine (Istanbul), Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, Vojnosanitetski pregled, Bilten za transfuziologiju...zvanični je recenzent časopisa Medical Science Monitor (New York).

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 7
 
slobomara  24. 12. 2009. 15:40
Molio bih ako netko ima e- mail od prof.Balinta ili njegovih kolega s vma DA MI JAVI
HVALA!!
dunja  04. 01. 2010. 01:59
i meni bi bila jako potrebna e-mail adresa od prof. Balinta ili njegovih kolga sa VMA, ili bilo koji drugi podatak preko kojeg bi se moglo stupiti u kontakt sa njim. Molim vas, javite mi ako bilo sto znate. Unaprijed hvala.
Marija  11. 02. 2010. 10:26
takodje bih bila zahvalna kada bih dobila e-mail adresu prof.Balinta.HVALA
Marija
Dora  28. 02. 2010. 16:07
molila bih i ja e mail od profesora Balinta. HVALA,Dora
Vladan  05. 05. 2010. 13:37
Imam 35 godina i pre godinu dana sam imao infarkt. Voleo bih da dobijem email profesora da se konsultujem sa njim da li sam kandidat za ovakvo istraživanje.
melinda  19. 05. 2010. 20:03
imam sina od 8god i skoro 3 god ima dijabetes.ja sam iz zrenjanina,i uopste nisam zadovoljna sa lekarima iz zr.molim vas ako neko nesto zna o lecenje dijabetesa sa maticnom celijom ili kako god,ili dali neko zna nesto kako napreduje ispitivanje i lecenje.znam da dr balint bela radi na tome,i on ce da leci....molim vas ljudi ako neko zna nesto da mi se javi na moj mail:njmelinda@yahoo.com
hvala ljudi
slobomara  28. 10. 2010. 14:06
@melinda Preko sestre iz Beograda sam čuo da se do njh može doći bez problema. Treba se naručiti preko telefona (web stranica VMA ) izvaditi uput kod svog doktora i otići na pregled. POKUŠAJTE !!! Pozzz Slobodan
0
0
Trenutno stanje
Novi Sad
11
°C
1009mb
2m/s