Promenite veličinu slova
     
03. jun 2013. | 11:45 | Izvor: Tanjug

Babić: Za sada ne preti opasnost od izlivanja velikih reka

BEOGRAD -

Srbiji za sada ne preti opasnost od izlivanja velikih reka, izjavio je danas Tanjugu zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Babić je rekao da neke zemlje u slivu Dunava kao što su Austrija, Slovačka, Češka, Nemačka već imaju probleme sa poplavama i da se očekuje da će taj poplavni talas stići u Srbiju tek 5. - 6. juna i narednih dana, ali da se ne očekuju veće poplave, ni da će izazvati veće probleme.

RTV (Aleksandar Korom)

Zamenik načelnika Sektor za vanredne situacije MUP-a je rekao da se prati situacija koja zavisi od toga koliko će biti padavina i u Srbiji i da bi moglo da se dogodi da bude bujičnih poplava zbog velike količine padavina u narednih nekoliko dana.

Babić je rekao da je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije spreman da u skladu sa raspoloživim sredstvima, mehanizacijom i ljudstvom da pomogne stanovništvu.

"Prati se stanje na vodotocima. Javna preduzeća 'Srbijavode', 'Vode Vojvodine', 'Beograd vode' stalno prate situaciju i preduzimaju mere iz svoje nadležnosti tako da ne očekujemo neke veće probleme, a sve zavisi od toga koliko bude padavina u narednih nekoliko dana", rekao je Babić.

Babić je rekao da se i narednih dana očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine i da sve zavisi od toga koji će deo teritorije Srbije biti pogođen tim pljuskovima, gde bi moglo da bude problema zbog bujičnih vodotokova.

On je istakao da je upućeno upozorenje jedinicama lokalne samouprave da vode računa, posebno na vodotocima drugog reda, što znači da očiste rečna korita i propuste, kako bi se smanjila mogućnost izlivanja i tih reka drugog reda.

Babić je rekao da se i na Republičkom štabu i na Štabu za vanredne situacije stalno analizira stanje i predlažu mere kako bi dugoročno sva korita bila uređena i smanjila se opasnost od poplava, što je u najvećem delu obaveza jedinica lokalne samouprave koje moraju da odrade taj deo posla.

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Trenutno stanje
Novi Sad
15
°C
1003mb
0m/s