Промените величину слова
     
04. јун 2013. | 15:55 | Извор: РТВ

Оџачарски динар неће пунити буџет града

НОВИ САД -

Поводом одлуке Скупштине Града Новог Сада, према којој ће од 1. јула Новосађани плаћати димничарске услуге, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да та одлука произилази из Закона о комуналној делатности, који наводи да су димничарске услуге комунална делатност у надлежности локалне самоуправе.

Танјуг (Јарослав Пап)

"Град Нови Сад већ неколико година нема фирму која се бави димничарским услугама и одређене стручне службе су нам указале да је Град потпуно запоставио овај систем. Морали смо да донесемо одлуку која није популарна, али је потребна", изјавио је Вучевић.

Како је додао, "све стамбене зграде и куће имају димњаке и вентилационе отворе, који се морају одржавати да не би дошло до пожара".

"Преглед димњака и вентилационих отвора захтева ангажовање стручне службе и одговарајућу опрему.На градском нивоу смо се одлучили за најнижу могућу цену од једног динара по квадрату. Важно је напоменути да овај трошак Новосађана не пуни буџет Града, већ обезбеђује комуналну делатност која је у надлежности Града и за коју Град одговара", поручио је градоначелник.

Одлуком Скупштине Града Новог Сада ова делатност се поверава Јавно - комуналном предузећу Стан, а у цену од једног динара по квадрату не улази и ванредно чишћење димњака.

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Коментари
Број коментара 8
 
crveni karton VUCEVICU  04. 06. 2013. 21:22
SRAM VAS BILO VUCEVICU NA OBRAZLOZENJU USLUGE ODZACARINE, ZA ODZAKE KOJE NE KORISTIMO, U ZGRADI 50 GODINA!
/> ZBOG NEBULOZNOG I PODLOG OBRAZLOZENJA USLUGE, KOJA NE POSTOJI ,BUDITE SIGURNI,DA TAKVU "uslugu" I SA TAKVIM OBRAZLOZENJEM, DO GROBA NECU PLACATI ! A VI VIDITE KAKO CETE, AKO OVO MOJE OBRAZLOZENJE PRIHVATE SAMO ONI KOJI DRZE DO SEBE ,A NE DO "CORAKA" KOJE NAM KAO gradonacelnik ZAPOVEDATE!!!!!
N.S.  04. 06. 2013. 21:32
"Odžačarski dinar neće puniti budžet grada"- Nego džep vas političara.
Zoran021  04. 06. 2013. 21:44
Da je pravde u ovoj državi,ti bi odavno trebao da sediš iza rešetaka i cela tvoja vlada!
sa  04. 06. 2013. 22:36
Tako sve jedno čiji džep će da puni, a jedno je sigurno DA ĆE NAŠ DA PRAZNI. Idemo u Evropu da čistimo odžake! Strašno pa ni na selu se ne koriste odžaci prešli svi na gas ili struju a ne u gradu!
Lud-zbunjenog  05. 06. 2013. 10:05
Imam kuću koja ima oko 100 kvadrata. Nemam ni dimnjak, a ni ventilacione otvore. Zašto ja da plaćam???
dubravka  05. 06. 2013. 10:24
Gospodo, Ustav nam garantuje vladavinu prava, zabranu stvaranja monopolskog položaja, zaštitu potrošača, ustavnost i zakonitost svih podzakonskih akata, zakonit rad lokalne samouprave:

a Zakon o komunalnim delatnostima kaže da je lokalna samouprava dužna da obezbedi kontrolu i čišćenje dimnjaka a ne da je naplaćuje tamo gde to ne radi.

Zakonom o obligacionim odnosima je moguće naplatiti samo izvršenu uslugua ne sve dostupne usluge.

Zakon o održavanju stambenih zgrada kaže: Radovi na održavanju stambene zgrade izvode se na osnovu odluke organa upravljanja stambenom zgradom donete u skladu sa ovim zakonom.

Iz svega ovoga sledi da je grad dužan da organizuje uslugu kontrole i čišćenja dimnjaka, da za te usluge napravi cenovnik i da ih naplaćuje po tom cenovniku samo tamo gde tu uslugu i izvrši, onoliko puta koliko je izvrši.

Eto, dragi sugrađani i gospodo novinari, smatram da je ovo dovoljno objašnjenje zašto ovako donetu odluku ne treba poštovati.
Očekujem da će te, u nekoj od svojih emisija, pokušati da razmotrite sve ove argumente sa nadležnima iz grada, ili bar tražiti tumačenje pravnika po tom pitanju
SAVETNIK !  05. 06. 2013. 20:53
Gradonacelnice,otpustite SAVETNIKE I KORISTITE SEBE,JER ZA OVAKAV PRESTUP PREMA GRADJANIMA KAO STO JE "odzacarina", zasluzili su da odu i da umesto savetodavanja "nose dzakove",jer u suprotnom sebe unosite kao moguceg krivca!ODLUCITE §?
lala73  05. 09. 2014. 20:34
Ako je tacno da u Novom Sadu ima 250.000 domnjaka a prema pisanju "Dnevnik"-a je dosada ocisceno 11.764 sto je manje od 5% postojecih,pa se ocekuje da do 15 oktobra ociste (zbog sigurnosti) i preostalih 95%.Vidi se jos jedan uspeh gradskih vlasti.Ja licno inace nemam odzak i prema tome i ne placam odzacarinu.Zbog toga sam kaznjen time sto ne dobijam bodove na osnovu blagovremene uplate.Posto gradonacelnik tvrdi da je po zakonu da se placa odzacarina i ako nemas odzak,to cu morati., kada me tuze zbog neplacanja, da se obratim advokatu Vucevicu mladjem da me zastupa na sudu.
Време
Тренутно стање
Нови Сад
19
°C
1011mb
1m/s
РТВ Facebook