Промените величину слова
     
08. март 2013. | 15:28 → 15:43 | Извор: Танјуг, РТВ

Бајатовић:СПС сагласан са расписивањем избора у Војводини

НОВИ САД -

Потпредседник Социјалистичке партије Србије и председник Покрајинског одбора СПС за Војводину Душан Бајатовић изјавио је данас да је та партија сагласна са захтевом који је поднела Српска напредна странка за расписивање ванредних покрајинских избора.

...

Бајатовић је на конференцији за новинаре истакао да СПС до сада формално није разговарао ни са ким о евентуалном заједничком деловању, а да су резултати допунских избора одржаних прошле недеље повод, а не разлог за подношење захтева за ванредне изборе.

"Легитимност власти се не своди само на пуко пребројавање посланика", казао је Бајатовић истичући да је СПС задовољан оствареним резултатима, јер је остварен политички циљ.

Бајатовић је нагласио да су резултати допунских избора потврдили да у Војводини практично постоје три озбиљне политичке партије СНС, ДС и СПС и да је ту Савез војвођанских Мађара као странка националне заједнице.

dusan bajatovic

Председник војвођанских социјалиста је подсетио да је СПС подржао промену статута и усвајање закона о надлежностима АП Војводине, али је истакао и да је та партија предложила неколико амандмана који нису прихваћени, а који су се поклапали са свим замеркама које је Уставни суд имао на закон о надлежностима.

"Формирали смо инструменте за функционисање покрајине, добили смо Фонд за развој, Фонд за капитална улагања, седам одсто гарантованих средстава из буџета Србије и Развојну банку Војводине, а сада имамо да су ти инструменти упропашћени", рекао је Бајатовић, додајући да је по први пут од Другог светског рата друштвени производ у Војводини мањи од друштвеног производа у Централној Србији.

Према Бајатовићевим речима, Демократска странка монополизује војвођанско питање које, како је рекао, у таквом облику не постоји.

"Ако неко има намеру да војвођанску администрацију претвори у тврђаву која ће се стално тући са републиком онда је то разлог за хитне изборе, јер је циљ тих сукоба интернационализација питања Војводине што сигурно није у интересу грађана Војводине", рекао је Бајатовић, прецизирајући да је захтев за подношење оставке Бојана Пајтића формалне природе. 

Промена уређивачке политике у РТВ или смена руководства

Душан Бајатовић је изјавио да та странка тражи да се промени уређивачка политика у Радио-телевизији Војводина.

Бајатовић је рекао да је уређивачка политика у тој медијској кући подређена једној политичкој странци, прецизирајући да се ради о Демократској странци.

"Уколико се хитно не промени уређивачка политика, тражићемо смену свих руководећих људи у РТВ", рекао је Бајатовић на конференцији за новинаре.

Бајатовић није прецизирао на основу којих података сматра да је РТВ фаворизовала једну странку, али се позвао на истраживање НИНА медије о заступљености партија у програму РТВ- а.

Бајатовић је казао и да СПС тражи да се достави списак 20 највећих плата у РТВ.

Он је рекао да ће тај податак тражити и преко повереника за доступност информацијама од јавног значаја.

"Чуо сам да неки руководећи људи у РТВ-у имају већу плату и од мене, што је, признаћете, јако тешко", рекао је Бајатовић, додајући да се захтев за достављање података о висини плата подноси како би се утврдило да ли Јавни сервис Војводине домаћински послује и како се располаже парама грађана Војводине.

Бајатовић је казао да се Бојан Пајтић не напада персонално већ као експонент једне политике.

Када је реч о власти у Војводини, Бајатовић је казао да је ДС на прошлогодишњим мајских изборима освојила 21 одсто гласова, ЛСВ 11 одсто, а СВМ 6,2 одсто што, како је казао, значи да је владајућа коалиција у Војводини укупно освојила 38,2 одсто гласова, а да има апсолутну власт у Војводини и да управља свим дешавањима у покрајини што је по њему нелегитимно.

Он је нагласио да монопол на проблеме и решавање проблема у покрајини не може да има само једна страна већ да то мора да буде ствар дијалога.

На новинарско питање да ли заиста очекује расписивање ванредних избора Бајатовић је казао да је ово само први захтев и да ће их бити још.

"Спортским речником игра је тек почела и утакмица је тек на почетку", рекао је Бајатовић, додајући да за грађане Војводине не би било добро да се питање ванредних избора претвори у стални сукоб између позиције и опозиције.

Консензус око изборног система у Војводини

Бајатовић је данас изразио уверење да ће бити постигнут консензус о промени изборног система у Војводини и да ће се вероватно ићи на пропорционални систем.

Бајатовић је, одговарајући на питање новинара да ли ће СПС подржати иницијативу коју је најавила Српска радикална странка о промени изборног закона у Војводини, рекао да мисли да ће око тога бити постигнут консензус.

"Највероватније да ће се ићи на пропорционални изборни систем односно да ће се укинути досадашњи комбиновани систем у којем је пола посланика у скупштини АП Војводина бирано по већинском, а пола по пропорционалном изборном систему", рекао је Бајатовић.

Он је прецизирао да би тај пропорционални систем у себи садржао и неке карактеристике већинског система тако да би одражавао и вољу грађана по територијалном принципу, али би и одсликавао снагу кандидата.

Тиме би се, према Бајатовићевим речима, избегла партикуларизација избора односно да се избори сведу само на пуко бројање гласова и доделу тих гласова политичким партијама, а да сами кандидати немају утицаја на листе.

Промена Устава у овом тренутку не би била добра

Бајатовић је оценио да промена Устава Републике Србије у овом тренутку не би била добра.

Он је на питање да ли би требало покренути поступак за промену републичког Устава, јер на простору Косова и Метохије државни органи Србије немају утицаја, казао да је јасан став свих у Србији по питању Косова и Метохије.

"Косово и Метохија су део Србије и то је став већине политичке елите у земљи, али је питање да ли тај став у пракси може да се спроведе", рекао је Бајатовић.

Он је казао да је потпуно друго питање то што је нама Косово, како је рекао, отето и што у пракси тешко може да се реализује став око кога постоји потпуна сагласност у Србији, а то је, како је поновио, да су Косово и Метохија и историјски и на сваки други начин део Србије.

 

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Коментари
Број коментара 8
 
miki   08. 03. 2013. 16:13
Bajat ima primanja od 12 hiljada evra /platu i apanazu za clanstvo u UO NIS/ pa ako su plate prvih 20 kod vas upola manje, to je previse. Ali, verujem mu dok su vase vece, ako ga ne dematujete.
Superior  08. 03. 2013. 21:13
Njegovi su uništili i ponizili Vojvodinu (setite se tzv. jogurt revolucije), a sada bi to hteli da sprovedu do kraja- da od Vojvodine ne ostane ni ime.
Steva  08. 03. 2013. 21:28
Ovo su SPS.ovske nabuloze, a Bajatovića bi trebalo da bude sramota da ima toliku platu a Srbijagas jedan od većih gubitaša! Što se tiče izbora narod je reko svoje u maju ,većina postoji dao bog pa se vidimo 2016 pa kom opanci kom obojci!
pravični tom  08. 03. 2013. 22:44
nije Vojvdinu uništio jogurt već mi sami. Verujem da su plate veće od Bajatovićeve pošto on to nebi pominjao da mu insajderi nisu dobacili platne spikove. Međutim suštinsko pitanje je ko je i zašto tim putnicima kojih se B 92 odrekao pristao da daje tolike novce. Nisu oni krivi, tražili a ovi naši galantno pristali. Za izvrat smo dobili male Miteviće, Minoviće i Čukiće koji nas paore odraše pored plata na visoke putne troškove, stanove u Novom Sadu koje koriste za odmor između dva kolegijuma... a mi kao blese im se divimo kao da u Vojvodini nema novinara. I što je najgore oni nas nišpodaštavaju a mi se stidimo da im se zahvalimo. Evo odgovora di su naši novci
neostrašćeni Sremac  08. 03. 2013. 22:50
Auuu... začega plaćamo porezu! Za radarisanje one lepe ženske , mislim da se zove Marina, koja nas informiše o zbivanjima u Banskim dvorima, Tuzlanskoj regiji o meniju onog Tačija iz Prištine kao da mi u našoj Vojvodini to jedva čekaamo da znamo. Plaćamo i ono mlataranje u onoj emisiji jedan na jedan. Što našu televiziju ne vode naša deca
Ovdasnji  09. 03. 2013. 07:54
Mozemo li reci - MILOSEVIC VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!
Nije nego, vec bi da upodobe Vojvodinu.
Popljackaju preostalo.
A onda ukidanje i do pojma.
A RTV bi zaista mogla da promeni uredjivacku politiku:
JOS VISE VOJVODJANSKOG!
Mante nas vise dokumentaraca i emisija o temama u regionu koji nas se i ne ticu.
Imaju oni svoje, pa neka to gledaju.
Neko iz mase   09. 03. 2013. 08:54
Bajatoviču, koliko košta čuka? Koliko košta odelo Bajatoviču? Na sebi imaš više nego ja u banci. Socijalisti :)
Draga  09. 03. 2013. 17:37
Kada je pominjao plate rukovodilaca , jeli mislio i na onog direktora iz redova SPS:a.J?
Тренутно стање
Нови Сад
11
°C
1008mb
2m/s