Промените величину слова
     
11. март 2013. | 03:10 → 19:51 | Извор: Бета, Танјуг

У Скупштини о легализацији и споразумима са Русијом и УАЕ

БЕОГРАД -

Скупштина Србије завршила је данас расправу о предложеном закону о легализацији и у наставку разматрају потврђивање споразума са Русијом и Уједињеним Арапским Емиратима.

Динкић позвао на једногласно усвајање споразума са УАЕ

Министар финансија и привреде Млађан Динкић позвао је данас посланике да једногласно усвоје предложене законе о потврђивању више споразума са Уједињеним Арапским Емиратима, међу којима су споразуми о сарадњи у области одбране, пољопривреде, узајамног подстицања и заштити улагања, вредним милијарду долара.

Динкић је у обједињеној расправи о међународним споразумима, међу којима су споразум између Владе Србије и Владе Руске Федерације о одобрењу државног извозног кредита српској влади и о потврђивању Уговора о гаранцији између Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој, пројекат железничка станица Београд Центар - ФазаИ, акценат ставио на уговор са УАЕ.

Министар је истакао да је Влада Србије на путу да уговори разне послове вредне милијарду долара, а да ће само уговор из области пољопривреде бити пола милијарде долара.

Компанија Ал Дахра ће уложити око 400 милиона долара у пропале комбинате, укључујући и модернизацију мреже канала за наводњавање, а додатних 100 милиона долара биће намењено сељацима за куповину опреме, како би могли да модернизују своју производњу.

"Други део из развојног кредита Абу Дабија биће искоришћен за инвестирање у мрежу канала за наводњавање ове године у Војводини и Мачви, а праве се студије изводљивости да се у наредне две до три године то прошири на целу Србију", рекао је министар.

Када је реч о Предлогу споразума у области одбране, министар је рекао да је тај споразум вредан 220 милиона долара и да УАЕ желе да уложе у производњу софистициранијих система, посебно ракетних, чији је домет до 50 километара.

Динкић је рекао да ће тако бити запослен и Војнотехнички институт и домаћа наука, како би произвели нешто што је вредније од муниције коју сада производе.

Према његовим речима, до краја месеца ће делегација владе путовати у УАЕ где ће потписати обавезујући уговор са Ал Дахром у области пољопривреде, али ће се разговарати и о стратешком партнерству Јата са њиховим авио превозником Етихад.

"Ми имамо огроман број пилота у односу на број летилица и идеја је да их преусмеримо да лете за све те компаније да би имали више посла", рекао је Динкић и додао да су компаније из УАЕ заинтересоване да преузму Јат технику и да се у том смислу преговара са компанијом која се бави и оправком авиона.

Министар је додао да су партнери из УАЕ заинтересовани и да раде луку Панчево, било да израде нову или да преузму постојећу, као и да се разговара И са власницима фабрике полупроводника.

"Заинтересовани су и да отворе њихову банке, пошто нигде у Европи немају своју банку и у преговорима су са НБС да добију лиценцу и да преко Београда покрију читав регион", рекао је Динкић.

Илић: Новим законом до грађевинске дозволе за 30 дана

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић најавио је данас да ће ускоро почети рад на изради закона о изградњи и планирању којим ће бити предвиђено да се грађевинска дозвола добије за највише 30 дана, а сви потребни документи на једном шалтеру.

Илић је у наставку начелне расправе о предложеном закону о посебним условима уписа права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе позвао посланике да прихвате тај закон, а да затим заједно раде на новом закону о планирању и изградњи, јер због важећег, који је, како је нагласио, проглашен неуставним, у Србији много тога стоји.

"Сви који имате идеје, дођите кад год хоћете да заједнички направимо добар закон", рекао је Илић.

Он је указао да то тражи и Европска унија и подсетио да је Србија прва на листи нелегално изграђених објеката у Европи.

Министар је такође указао да до сада има око 700.000 пријављених случајева нелегалне градње, али да грађани немају новца да плате легализацију и да ће зато, уколико се тај проблем реши, то бити велико помак. 

Закон о легализацији, додао је Илић, неће решити све проблем, али ће решити многе.

Илић је рекао и да су многи амандмани прихваћени, да су многе посланичке групе поновиле скоро исте амандамне и да је "утицано да се они прихвате".

"Није добро што се о Закону о планирању и изградњи прича и што је неуставам, што је због њега стала градња у Србији, до доношења новог. Позиван све посланичке групе да дају предлоге, да направимо закон који ће трајати 20-30 година, а не да га мењамо свако мало", рекао је Илић.

Према Предлогу закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе нису предвиђени никакви трошкови и накнаде за упис објеката, а грађани ће плаћати само израду геодетског снимка, уколико је немају од раније, што износи око 10.000 динара.

У Србији има око 1,3 милиона неуписаних објеката.

Посланик Социјалистичке партије Србије Александар Антић је казао да је тим амандманом предвиђено да ће бити уписано право својине на објекту, без стицања права на земљиште ако је тај објекат изграђен на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења неког трећег лица.

Антић је казао да је прихваћен предлог СПС-а да се упис права својине на објектима изграђеним без дозволе ограничи на породичне и стамбене објекте до 300 квадратних метара, станове у зградама до 200 квадратних метара, пословни простор у зградама до 100 квадратних метара и објекте за потребе занатске делатности до 100 квадратних метара.

"Те одредбе закона и тај амандмана обезбеђују да се ово не односи на тајкуне. Ово је закон за грађане Калуђерице. Ово није закон који је за велике бизнисмене који имају објекте по неколико хиљада квадратних метара", рекао је Антић одговарајући на критике опозиције.

ЛСВ и СВМ против споразума

Расправу о међудржавним споразумима Владе Србије и Уједињених Арапских Емирата обележила је поподне критика посланика војвођанских странака ЛСВ и СВМ, који су најавили да неће подржати те предлоге, али и тврдња владајуће коалиције да ће то бити један од најбољих послова у последње време.

Посланици ЛСВ најавили су да неће подржати споразуме са УАЕ, а Бојан Костреш поручио министру финасија и привреде Млађану Динкићу да неће добити једногласну подршку, како очекује.

"Ми у Војводини увек некако стрепимо, јер после извесног времена схватимо да смо извукли дебљи крај", рекао је Костреш и подсетио да је "од продаје НИС Русима изгубљено 900 милиона евра".

Он је министра Динкића упитао како је могуће да се на територији Војводине 7.000 хектара земље даје у закуп, нешто се продаје, а да војвођанска администрација не буде питана, ангажована, нити укључена у тај посао.

Према његовим речима, није добро да се заобилази администррација покрајине.

"Бојим се да можемо да дођемо у ситуацију да, заобилажењем и неразговарањем, почне са том администрацијом да се преговара", упозорио је Костреш министра и додао да ЛСВ нико није уверио да су ти споразуми добри за Војводину као и да је у овом пакету једино прихваљив споразум о избегавању двоструког опорезивања.

Посланик СВМ Арпад Фремонд такође је рекао да је за ту странку неприхватљив део аранжмана са УАЕ везан за пољопривреду.

"Ми на овај споразум гледамо као и на споразум изгласан пре четири и по године између Владе Србије и Руске Федерације. СВМ је била једна од три странке које нису гласале за ту ратификацију и сада ћемо бити против споразума са УАЕ, јер се друга уговорна страна фаворизује", сматра Фремонд.

Према његовим речима, у споразуму нема детаља, али постоји предуговор кроз који се види да ће УАЕ купити више државних компанија које имају власништво у пољопривредном земљишту, највише на територији Војводине.

Опозиција: Закон скандалозан и коруптиван

Посланици опозиције оценили су да је предложени закон скандалозан и коруптиван.

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Јанко Веселиновић казао је да предложени закон не омогућава легализацију него само упис нелегалних објеката и обавезу грађанима да плаћају порез на те нелегалне објекте које ће уписати.

Посланица Демократске странке Србије Бојана Божанић казала је да предложени закон није закон о легализацији него о "отимању земљишта различитим људима".

Транспарентност: Повући предлог Закона о легализацији

Транспарентост Србија позвала је данас Владу Србије да повуче из процедуре предлог Закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе о коме расправља Скупштина Србије, јер би, како истичу, његово усвајање угрозило правну сигурност у тој области.

"Евентуално усвајање предлога Законом о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе о коме расправља скупштина додатно угрозило би правну сигурност у области у којој је већ настало мноштво проблема услед неспремности државних органа да обезбеде спровођење закона и једнакост грађана пред законом", наводи се у саопштењу Транспарентности Србија.

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Коментари
Број коментара 1
 
goran jovanovic  11. 03. 2013. 16:45
Pozdravljam zakon o legalizaciji ! Dobro je da neko misli i o gradjanima koji su sami i dopola napravili kuce , nisu videli more ,nisu otkupili stan za 100marke .
Време
Тренутно стање
Нови Сад
34
°C
1012mb
2m/s
РТВ Facebook