Промените величину слова
     
22. јануар 2010. | 19:47 | Извор: Бета

ICO: У току стратегија за север Косова

ПРИШТИНА -

Међународна цивилна канцеларија на Косову (ICO) учествује с Владом Косова и другим актерима на Косову у изради стратегије за интеграцију севера Косова у косовске институције, потврдио је данас портпарол Канцеларије Каи Милер-Бернар.

"Тачно је да су IC0 и Влада Косова у консултацијама с другим актерима (на Косову) покренули израду низа иницијатива чији је циљ побољшање јавних служби и услова живота на северу Косова", рекао је Милер-Бернар за агенцију Бета.

Лавров: Могуће је обновити преговоре

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је могуће обновити преговоре Београда и Приштине уколико за то постоји добра воља, јавила је руска агенција Итар-Тас.

"Према мом мишљењу, генерални секретар УН требало би да се руководи резолуцијама Савета безбедности УН, а Резолуција 1.244 представља основу за Косово. Уверен сам да постоји могућност да се обнове преговори Београда и Приштине уз постојање добре воље", рекао је Лавров.

"Спонзори Приштине не би требало да коче преговоре, они би, напротив, требало да подстичу нормалан дијалог с Београдом", истакао је руски шеф дипломатије на годишњој конференцији за новинаре.

Упитан да прокоментарише документ који је објавио лист из Грачанице "Глас југа", Милер-Бернар је рекао да је у питању радни документ који до сада није јавно објављен.

Часопис "Глас југа" објавио је наводећи да је имао увид у документ, да стратегија за интеграцију севера Косова у косовске институције подразумева и отварање локалне канцеларије Владе Косова у Бошњачкој махали (део северне Митровице) и изборе у новоформираној општини Северна Митровица.

То би био модел и за интеграцију осталих општина са српском већином Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока где би крајем 2010. године требало да буду одржани локални избори које организује Приштина, пише "Глас Југа".

Почетни и најважнији корак у том плану је формирање нове општине Северна Митровица, наводи се у документу.

Представници Мисије ЕУ на Косову (Еулекс) потврдили су да су консултовани током израде стратегије за северни део Косова, али и указали да то није документ Европске уније, речено је данас агенцији Бета у тој мисији.

Председник Србије Борис Тадић је данас оштро осудио план "коначног решења" за северни део Косова оценивши га као "непотребну и опасну провокацију" која угрожава ионако крхку стабилност Косова.

"Тај план који је предложила такозвана Међународна цивилна канцеларија (ICO) превиђа више координисаних политика и акција чији је циљ да се српска већина на северу Косова примора да прихвати једнострано проглашену независност", упозорио је Тадић у Њујорку, на седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији на Косову.

Истовремено је нагласио да се тиме флагрантно крши Резолуција 1244.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је данас да су најаве гашења српских институција на северу Покрајине неприхватљиве за косовске Србе и додао да ће се Србија борити да њене институције остану на Косову.

Богдановић је рекао да је, на састанку са начелником косовскомитровачког округа и председницима општина на северу Косова, постигнут јединствен став о неприхватљивости интеграције српске заједнице у албанске структуре.

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Коментари
Број коментара 1
 
gent  23. 01. 2010. 01:42
TAKO MORA BITI, DRUGACIJE NE IDE
Време
Тренутно стање
Нови Сад
34
°C
1008mb
0m/s
РТВ Facebook