Промените величину слова
     
22. децембар 2010. | 13:43 | Извор: Танјуг

Дежер: Ускоро почиње изградња Жежељевог моста

БЕОГРАД -

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да нашу земљу у 2011. години очекује много изазова у процесу евроинтеграција и да је неопходно да се "виде прави кораци" у реформи многих области.

"Правосудна реформа, реформа изборног законодавства, доношење закона о реституцији и друге реформе, неће моћи све да буду завршене током наредне године, али морамо да видимо праве кораке у том правцу", нагласио је шеф делегације ЕУ у интервјуу Танјугу.

Он је рекао и да ће Европска комисија припремити мишљење о даљем напретку Србије у европским интеграцијама, након чега ће морати да убеди 27 држава чланица да је Србија спремна да добије статус кандидата за чланство у Унији.

Стратешки Голубац

На питање, како му се после годину и по дана боравка чини Србија и шта је на њега оставило утисак, шеф делегације ЕУ је рекао да је посебно импресиониран Голупцем и Дрином.

"Неки пут вам то делује као крај који је на периферији Србије, али, гледајући са Дунава, то је стратешко место и има велики потенцијал", приметио је Дежер.

Према његовим речима, 2010. година је била веома добра по питању пројеката ЕУ у Србији, чија је вредност порасла за 40 одсто у односу на претходну годину.

"Обично уговори износе између 135 и 140 милиона евра годишње, али ћемо 2010. годину завршити са 202-203 милиона евра. То значи да ћемо већ следеће године видети плодове тих уговора, и пример за то је Жежељов мост, за који смо потписали уговор, и ускоро ће почети радови на том пројекту", рекао је Дежер.

Он је казао да се ради и на другим пројектима, као што су мамографи за болнице, чишћење речних канала и пројекти очувања животне средине.

Осврнувши се на сарадњу Србије са Хашким судом, Дежер је рекао да је у свом последњем извештају тужилац Серж Брамерц истакао неке позитивне стране сарадње Србије, што је оценио добрим, али је додао и да постоје недостаци у "капацитетима и методологији рада", као и да мрежа помагача није увек на прави начин процесуирана.

Посланици одговорни само партијама

На питање о могућој промени изборног законодавства у Србији, шеф делегације ЕУ је рекао да у земљама Уније постоји и пропорционални и већински изборни систем, и да ЕУ не намеће Србији ниједан од та два система, већ је најзначајније да се створи одговорност народних посланика према грађанима.

"Сада су посланици одговорни само својим партијама и то ствара лоше навике у функционисању политичког система у Србији. Морамо да дођемо до ситуације где изабрани посланици представљају прво грађане, а не политичке партије, као што је сада случај", оценио је Дежер.

О Санџаку

Поводом нестабилне ситуације у Санџаку, Дежер је рекао да се на сваком месту где "недостаје ваљана инфраструктура и постоји висока незапосленост, уз велике етничке заједнице које су мањинске", може доћи до тешке ситуације.

"Влада треба да има правилну политику према тим деловима Србије, али би и локалне власти требало да ураде више. Проблем је што локалне власти немају визију како би тај регион требало стратешки да изгледа за пет или десет година а постоји и недостатак капацитета у прављењу неопходних пројеката", оценио је Дежер.

Он је додао да је потребно направити свеобухватну стратегију, и да није довољно да један министар посети тај регион и каже "изградићемо школу или фабрику овде", већ је потребан приступ који ће се бавити економијом, образовањем, заштитом животне средине и инфраструктуром.

Дежер је нагласио и да "увек треба држати одвојена питања политичког живота и религије".

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Време
Тренутно стање
Нови Сад
33
°C
1008mb
1m/s
РТВ Facebook