Промените величину слова
     
02. април 2012. | 12:32 | Извор: Танјуг

Представљен домаћи авион "кобац"

ПАНЧЕВО -

У панчевачкој фабрици "Утва" данас је новинарима премијерно приказан нови домаћи авион "кобац", који би прве летове требало да има почетком наредне године.

Летилица је конструисана у сарадњи Војнотехничког института, фабрике "Утва" и предузећа СДПР Југоимпорт, а промоцији је присуствовао и министар одбране Драган Шутановац.

Шутановац је честитао свима који су, сагледавајући домаће, али и потребе тржишта, радили на стварању летилице, која прва пробна летна испитивања треба да има почетком 2013. године.

kobacavionfonetjpg

Авион "кобац" је намењен за школску борбену обуку и за противтерористичка дејства, а настао је из основне верзије авиона "ласта" који се такође производи у Панчеву.

Нови "хамери" и падобрани за специјалну бригаду

Шутановац је најавио наставак опремања специјалне бригаде Војске Србије новом опремом, укључујући возила "хамер" и падобране.

Шутановац је, после вежбе дела припадника те јединице Војске Србије прецизирао да ће америчка возила стићи током лета.

Он је подсетио да је Министарство у протеклом периоду почело да по највишим војним стандардима опрема специјалну бригаду, која, како је навео, спада у "најелитније те врсте на Балкану, а вероватно и шире".

Министар је изразио задовољство великим бројем кандидата за пријем у Специјалну бригаду, истакавши да то показује да професионализација оружаних снага апсолутно успела.

vezba vojska foto tanjug rade prelic jpg

Према његовим речима, на конкурс за 60 места у специјалној бригади јавило се више од 420 кандидата, што је више од седам заинтересованих на једно место.

Шутановац је најавио и улагања у инфраструктуру касарне "Растко Немањић" у Панчеву коју користе припадници те јединице.

Тиме ће се, како је истакао, постићи да касарна буде мултифункционална што ће довести до смањења трошкова који сада постоје за одлазак ван тог објекта на бојево гађање.

Шутановац је навео да у буџету постоји довољно новца за текуће трошкове и додао да је протеклом периоду Министарство приступило опсежној анализи оперативних трошкова са жељом да снизи непотребна, а повећа издвајања за вежбе и инвестиције.

Он је изразио очекивање да ће војни буџет у току следеће године бити квалитетнији и да ће тада бити више новца за опремање свих јединица Војске Србије, а не само специјалне бригаде која је сада међу најопремљенијима.

Шутановац је подсетио и да је Министарство покренуло поступак за набавку нових хеликоптера који нису куповани више десетина година, као и да су у овој години набављени нови авиони "ласта".

Подели вест са пријатељима:
Коментари
Број коментара 1
 
vladimir  03. 04. 2012. 18:31
Kobac,lasta,vrabac,dživdžan... nekad bili soko,jastreb,orao.
Ovo više liči na spitfajr iz ll sv. rata, samo što je dvosed!
Ceo svet je na mlaznim motorima, a mi na klipnim propelercima. I još obrijani šumadiski jeti predstavlja to kao neviđen tehnološki rad (tj. pol. marketing).
Тренутно стање
Нови Сад
10
°C
1008mb
4m/s
Курсна листа
08. 10. 2015.
EUR
EUR
120.19
GBP
GBP
163.41
USD
USD
106.75
BAM
BAM
61.45
CHF
CHF
109.76
RUB
RUB
109.76