Промените величину слова
     
22. јануар 2013. | 03:50 → 18:25 | Извор: Бета,Танјуг | Фото: Бели двор, Вечерње новости

Посмртни остаци краља Петра II у Београду

БЕОГРАД -

Поворка са посмртним остацима последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића стигла је око 15.30 часова у Бели двор на Дедињу, где ће до сахране у породичној крипти на Опленцу бити похрањени у капели цркве Светог Андреја Првозваног у оквиру Дворског комплекса.

 

 

Посмртне остатке последњег краља Југославије и српског монарха од аеродрома "Никола Тесла" до Дедиња осим чланова породице допратили су и премијер Србије Ивица Дачић, члан Комитета за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице и саветник председника Републике Оливер Антић, као и представници Војске Србије.

kralj petar povratak wide 5

Посмртни остаци југословенског краља Петра II Карађорђевића допремљени су данас око 14 часова у Београд, чиме је постхумно окончано седам деценија дуго изгнанство последњег српског монарха.

Принц Александар: Повратак у Србију била је највећа жеља мог оца

Принц Александар Карађорђевић поручио је да Србија враћањем посмртних остатака краља Петра Другог себи враћа идентитет и да се на тај начин шаље важна порука свету да Србија одаје почаст свима који су учествовали у стварању њене историје.

Он је истакао да је највећа жеља краља Петра била повратак у отаџбину.

"Повратак у отаџбину је била највећа жеља мог оца, који је изнад свега волео своју земљу и свој народ. О томе је говорио често, сваки пут када бисмо нас двојица били заједно. Данас се коначно вратио у Србију, у земљу својих предака и својих сународника. Вратио се да би нама помогао да разумемо сопствену историју, као ида научимо да је поштујемо. Овим чином враћамо себи идентитет, јер како говори и изрека - ко себе не поштује ни други га неће поштовати", рекао је принц Александар Карађорђевић.

kralj petar povratak wide 3

Он је казао да је враћање посмртних остатака краља Петра Другог у Србију веома емотиван дан за породицу Карађорђевић, захваливши се председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу на, како је рекао, заједничком подухвату и доприносу државног Одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић.

Карађорђевић је посебну захвалност изразио патријарху Иринеју додавши да се ове године навршава 90 година од рођења краља Петра Другог и 72 године како је "услед инвазије нациста био присиљен да напусти своју вољену земљу и остатак живота проведе у егзилу".

"Мој отац је умро пре 42 године, сахрањен у далекој земљи, али окружен пријатељима и људима који су му били одани. Много пута је причао о својој жељи да се врати кући. Очигледно је толико времена морало да прође и толико историјских догађаја, како би историјска неправда била исправљена и једна људска жеља била испуњена", поручио је Александар Карађорђевић.

Патријарх: Повратак краља дело Божје правде

Патријарх Српске православне цркве Иринеј данас је повратак посмртних остатака краља Петра ИИ Карађорђевића у Србију назвао историјским догађајем и делом Божје правде.

Патријарх, који је данас служио литургију у краљевској капели Светог Андреја Првозваног над телом покојног краља, подсетио је да је Петар ИИ Карађорђевић преминуо у туђини, јер је био присиљен да напусти војену земљу и народ, што је велика патња и душевно страдање не само за краља већ и за све обичне људе.

kralj petar povratak wide 1

Иринеј је, међутим, констатовао да је, захваљујући томе, Манастир Светог Саве у Либертвлу у САД постао велика светиња и место ходочашћа и саборовања на којем се грејала свест о националном идентитету и припадности Срба у дијаспори.

Изражавајући разумевање за тугу српске емиграције у САД због тога што су првобитни гробови Јована Дучића, владике Николаја, а сада и краља Петра остали празни, патријарх је изразио наду да ће и празни гробови бити охрабрење Србима да остану оно што јесу.

"Радујемо се повратку вољеног краља земљи, отачаству и својој краљевској породици, како онима који су живи, тако и онима са којима ће почивати и чекати долазак Господњи", рекао је Патријарх у беседи над посмртним остацима краља Петра ИИ Карађорђевића.

kralj petar povratak wide 2

Посмртне остатке краља Петра, који је преминуо и почивао у САД, на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекали су чланови породице Карађорђевић, члан Комитета за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице и саветник председника Републике Оливер Антић, представници Владе Србије, као и представници Војске Србије.

Испред зграде Аеродрома данас окупило се мањи број монархиста и поштовалаца породице Карађорђевић, међу којима је и бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић.

docek posmrtni ostaci kralj petar drugi tanjug nemanja jovanovic jpg

Како је раније објавио принц Карађорђевић, краљ Петар II биће сахрањен у Краљевском маузолеју на Опленцу, где су сахрањени и његови преци.

Датум сахране на Опленцу биће накнадно одређен током ове године у договору са Српском православном црквом, председником Србије Томиславом Николићем, Владом Србије и другим краљевским кућама.

princ petar karadjordjevic

 

Влада Србије у септембру прошле године донела је одлуку о образовању Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

За председника Одбора именован је председник Србије Томислав Николић.

Председник Николић рекао је у октобру прошле године да ће Влада Србије настојати да врати и посмртне остатке краља Петра II и поред тога што "постоје извесни проблеми са САД".

Сахрана највероватније до пролећа

Саветник председника Србије Оливер Антић изјавио је да ће посмртни остаци краља Петра ИИ највероватније бити сахрањени до пролећа.

"Ковчег ће бити на Дедињу и грађани ће моћи да му одају почаст. Сахрана ће бити када стигну и посмртни остаци још три члана породице и реално је то очекивати до маја", казао је Антић.

Антић, који је и члан Комитета за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице, рекао је јутрос РТС-у да су сви елементи поступка за повратак посмртних остатака обављени и да никакав правни проблем за то није постојао.

Упитан колики је значај што ће после 72 године бити пренети остаци последњег краља Србије, Антић је рекао да је велики и да ће на тај начин Србија показати какву традицију има.

"Држава без традиције није никаква држава. Ми имамо огромну традицију са којом је ретко ко упознат. Сада ће и те неке земље, које су да најблаже кажем неблагонаклоно гледале на нас, моћи да се увере каква је традиција ове државе и народа. Ми са овом традицијом и овом формом и поштовањем себе штитимо и државу и шаљемо у свет једну цивилизацијску слику о нама која се неће заборавити", поручио је Антић.

"Најстарији син Александра и принцезе Катарине Петар ће ставити круну на ковчег, Филип ће ставити скиптар, а принц Александар дијамантску сабљу преко ковчега", објаснио је Антић.

Краљ Петар II био је најстарији син краља Александра I и Краљице Марије од Југославије, рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године, образовање је започео у краљевском двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године.

karadjordjevici

Пошто је у време атентата краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на намесништво.

Почетком Другог светског рата Краљевина Југославија нашла се окружена земљама које су се придружиле силама осовине, као савезнице нацистичке Немачке, а одлука кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара који су извели официри Краљевске војске, подсећа се у саопштењу.

Како се наводи, као резултат тих догађаја, краљ Петар II проглашен је пунолетним, а након што је Југославија окупирана, био је приморан да, заједно са Југословенском владом, емигрира прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат.

Краљ Петар II се у јуну 1941. године у Лондону придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.

petar karadjordjevic nikolaj velimirovic

Краљ Петар II није никада абдицирао, у изгнанству је прво живео у Лондону, а последње године живота провео је у Америци, где је после дуге и тешке болести умро 1970.

Сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу у држави Илиноис.

Група историчара пре непуних годину представила је два документа који, по њима, доказују да краљ Петар II никада није абдицирао и да су информације о томе представљале пропаганду комунистичког режима Јосипа Броза Тита.

Професор Филозофског факултета Љубодраг Димић је навео да та документа показују да је краљ Петар II у марту 1945. године пренео овлашћења на намесништво, и оценио да "намесништво не значи абдикацију".

Подели вест са пријатељима:
СРОДНЕ ВЕСТИ
Коментари
Број коментара 5
 
Протоколарна улога Краља  22. 01. 2013. 17:23
Због младих и нових генерација, битно је да обновимо традиционалне Српско-Европске моралне вредности, и да СРБИЈА постане КРАЉЕВИНА у којој ће Краљ имати протоколарну улогу,
а власт припадати народу тј његовим НЕПОСРЕДНО изабраним представницима у државном Парламенту који би имао ДВА дома (Дом свих грађана и Дом Равноправних Покрајина)..
Senilni  22. 01. 2013. 23:37
@Протоколарна улога Краља I Dom Jugoslovena !!!
0
1
800 година ТРАДИЦИЈЕ  23. 01. 2013. 00:17
@Протоколарна улога Краља Слажем се. Идеалан датум да Србија постане Краљевина је 2017.г., када ће се славити 800 година ДРЖАВНОСТИ Србије, јер је 1217.г. Стефан ПРВОВЕНЧАНИ признат за краља прво од римскоиг Папе а после и од цариградског Патријарха, а све уз савете Светог Саве најмудрије српске главе..
5
0
+ Nikola S Munjas BA  23. 01. 2013. 01:15
++ BOG ++ KRUNA ++ NAROD ++
++ KRUNA SPASA ++
++ VRACANJEM KRALJA KRUNISEMO SRBIYU ++
++ VRACANJEM KRALJEVSKE PORODICE - VRACAMO SVETOSLAVLJE VEKOVNOJ SRBIJI ++
++ BOZE PRAVDE ++
++ VJECNAJA PAMJAT ++
mikis  23. 01. 2013. 11:15
Napokon će se smiriti duša kralja u svojoj domovini, napokon će se smiriti srbija.... neko to od gore vidi sve .... :-)
ТРАДИЦИЈА и КУЛТУРА за КРАЉЕВИНУ  24. 01. 2013. 20:32
Ево неких чињеница зашто би требало обновити Краљевину Србију, а Краљ да има протоколарну улогу:
1). По мајци Марији, Престолонаследнику Александру је тетка Елизабета Енглеска Краљица, најмоћнија жена на свету.
2). Свим европским краљевским кућама, међу прецима је и брат Светог Саве, Стефан Првовенчани који је 1217.г. крунисан за ПРВОГ краља, кога су признали и римски Папа и цариградски Патријарх.
3). И Вожд Карађорђе је имао претке који су били у сродству са Лазаревићима и Бранковићима (који су по женској линији били у сродству са Немањићима)..
4). Пре устанка 1804.г., сваки сеоски кнез у Шумадији је имао бар мало од српских краљевских и кнежевских лоза и сањао о обнови Краљевине.
5). Обзиром да сваки појединац има 1000 предака (пре 200 година), значи и могућност да има славне претке племените лозе.. Зависи како се појединац понаша, осећа,.. Ако је културнији и образованији - има више ове српске племенитије лозе, а ако је необразован и примитиван, онда има више оне погрешне.
Време
Тренутно стање
Нови Сад
31
°C
1001mb
3m/s
Курсна листа
02. 09. 2015.
EUR
EUR
120.27
GBP
GBP
164.20
USD
USD
106.68
BAM
BAM
61.50
CHF
CHF
110.95
RUB
RUB
1.66