Pomračenje sunca

03. 10. 2015. 19:40  | Коментара 0
Godinu ili dve pre nego što ću poći u školu baba me je na moj lični zahtev naučio da čitam i pišem, bi mi ćirilica malo pa u spoznajnom zaletu savladah i latinicu, za mene su, znači, oba pisma pisma otaca, ali nije odmah sve bilo baš blagopoluchno sa tim mojim čitanjem, dugo sam od rukom napisanog „Džumhur“ u „Politici“ pokušavao da pročitam „humor“, jer je bila karikatura u pitanju, nešto smešno, ako samo znaš ko je nacrtan; po moemu, trebalo je da piše „Humor“, a slova behu ispreturana! Veliko početno slovo (Џ), plitko i okruglo dole kao dno činije, ili kao cediljka za paradajz gledana sa strane, umesto da bude četvrtasto (ispod nepoklopljene činije nemarni repić odlazi udesno), bio sam sklon da otpišem kao neku vinjetu, ali opet je od ostatka ispadalo nepravilno „umhur“; živeo sam u uverenju da se Mošina žena zvala Pijada: Tito i Jovanka, Moša i Pijada. Bio sam jak iz zemljopisa, verovali ili ne imali smo u kući atlas, miševi su mu dosta pravilno bili izgrizli sve ivice, tako nareckan, a mi smo govorili krecav, izgledao je kao uvećana poštanska marka, u bojama jarkim toliko da će mi velika školska geografska karta izgledati kao izbledela košuljanka, znao sam glavne gradove mnogih država, ko je u kojoj državi predsednik, od careva sam znao za Hajla Selasija, držao sam da mi fali još vrlo malo znanja: pošao sam u školu više da ispunim zakonsku obavezu.

Srećan kraj

26. 09. 2015. 19:39  | Коментара 0
Retko si kad, u staro doba, bio toliko bespomoćan kao kad nešto kupiš, roba jednom iznesena iz dućana, možda čak i iz NAME ostajala je u tvom vlasništvu makar se pokazala hiljadu puta gorom nego što si očekivao; račun je malo ko i čuvao, pa i to više kao uspomenu na put u Bečkerek, nego kao argument u mogućoj budućoj reklamaciji.

Živi zid

12. 09. 2015. 20:11  | Коментара 0
Kad sam prvi put čuo da je atletika kraljica sportova, mislio sam da je neka greška, sve drugo, zeleni tepih, delilac pravde, grad na Begeju, zemlja izlazećeg sunca, beli sport, plemenita veština – sve bi mi to na jedno uvo ušlo, na drugo izišlo, ali da neko atletiku stavi iznad fudbala!?...

Sirijana

11. 09. 2015. 16:43  | Коментара 0
...

Crveni vetar

05. 09. 2015. 20:41  | Коментара 0
Otkad znam za sebe znam i za živinu, peva peto, peva peto, pijuču tek izleženi pilići, žuti, beli, jedno ili dva ispadnu crni, jedno graorasto, svaki nasad iznedri jednog gološijana, pi-pi, pi, ori se po svim avlijama; u školi ću učiti da su pisces nastale pre homo sapiensa, u svakom slučaju mom dolasku na svet prethodila su naša rovašena perad koja su uredno bivala pelcovana: tirac i njegov pomoćnik pojavili bi se sa špricem i iglom tako velikom da su je ljubitelji životinja verovatno zauvek izbacili iz upotrebe; koju bi bolest kokoške mogle dobiti, pitao sam, jer ako sam i video neku nevoljnicu kako kunja u uzanoj hladovini koju je pravio oborac, nisam znao dijagnozu, ovo je protiv kuge i crvenog vetra, rekli bi predstavnici veterine. Au, crveni vetar!

Priča o zanatima, čin II

29. 08. 2015. 20:30  | Коментара 0
Zanatima se nije kod nas dobro pisalo, stanovništvo se usled večite oskudacije u zvečećem novcu upinjalo da ne plati ništa što nije teško moranje, i nije da zanata nije bilo, bilo ih je, ali nijedan zanatlija, osim možda kovača, nije se smeo osloniti na svoju veštinu i na svoju klijentelu, i brica mora da ima barem nekoliko lanaca zemlje, i maor, ma koliko dobar i skup bio, mora neka zatišja, kad niko ništa ne zida, da pregrmi baveći se poljoprivredom. 

Priča o zanatima, čin I

22. 08. 2015. 20:19  | Коментара 0
Svaki je zanat zlatan. Ovaj apodiktički sud prepisivali smo celog bogovetnog časa, i za domaći ga ovekovečili mastilom, a koliko smo zanatlija imali?  I, ako je to o zanatima istina, zašto nisu zanatlije činile većinu stanovništva, nego su preovlađivali zemljoradnici, koji su svojom profesijom plašili vlastiti porod čim bi ovaj popustio u učenju: “Ako ti škola nejde, znaš šta te čeka – paoršag!” Kao da su rekli: “Bićeš galijot!”

Ruska torta

15. 08. 2015. 23:02  | Коментара 0
Dosta dugo nas niko nije izvestio da živimo u hladnom ratu, mi bismo rekli da je  naš dolazak na ovaj svet pao usred obaveze, kakve obaveze, pa obaveze, kao što se danas zna šta je poglavlje, tako se u Vojvodini odvajkada zna šta je obaveza: to je ono što klasno još uvek neosvešćeni poljoprivrednik, da ne kažem i ja kulak, ima u naturi svake godine da ustupi mladoj državi, a svoje reakcionarne potrebe neka zadovolji kako zna, kad je tako bandoglavo neprilagođen!

Socijalistička slava

08. 08. 2015. 20:02  | Коментара 0
Naš najradosniji hrišćanski praznik bila je socijalistička slava, dobro, i Dvadeset deveti novembar, i Prvi maj. Božiću smo se radovali možda i više, ali se za Rođenje Hristovo, koje nije naučno ni dokazano, išlo u školu, mali marksisti nisu za to dobijali nijedan slobodan dan. Uskrs je bio drugoplasirani od crkvenih praznika, ni on ti nije donosio nikakvu poštedu od školovanja, padao je nedeljom, ali Veliki petak, Velika subota, drugi dan Uskrsa, sve su to za jedno od prvih posleratnih pokolenja, viđenih da zadaju smrtni udarac vekovnoj nepismenosti, bili obični dani: razapinjanje nekog druga na krst, njegovo uskrsnuće i iščeznuće nisu u našem odgoju odneli nijedan školski čas.
претходна претходна
Врх стране Врх стране

Претрага

Коментари

...
...

Најпосећенији

Најновији

RSS

©2006-2014.Радио-телевизија Војводине - Сва права задржана.