Karlicin sin

23. 05. 2015. 19:59  | Коментара 0
Odmalena sam se - jedno pedeset osam godina pre no što će moje zalaganje za ravnopravnost biti blagouočeno - zanimao za manjine. Žena Dike Rusa zvala se Pelagija, čika Svetozar, zvani kad ne čuje Skoverac, bio je oženjen Anom, Švabicom; u njihovoj kući, nadomak železničke stanice, mirisalo je nešto lepo što ni sada ne znam šta bi moglo biti; poslužen sam bio dumstom od belih trešanja, uglavnom sam o Nemcima odmalena imao povoljno mišljenje koje nisam nikad ni promenio. Doda, učesnica NOR-a, kao i moj otac, bila je udata za Lazu Makedonca, koji se hvalisao svojom kontraobaveštajnom karijerom, svi smo znali da je hapsio Gilasa. Ko je Gilas, pitao sam, to je komunista koji se razočarao u druga Tita, a i ovaj u njega, pa je neko, makar bio i farkaždinski zet, morao Gilasa da stavi u pritvor, potom i u malko dugoročniji aps.

Chapter Five

16. 05. 2015. 19:45  | Коментара 0
Dugog toplog leta hiljadu devetsto pedeset devete shvatio sam da mi ne gine polazak u školu (Joca Maksimov je rekao: aaa, polazite na Kraljev rođendan!...šesti septembar!), ali sam držao da ću u nju, kao Srbi u Evropu, ući sa svojim identitetom, avaj, ispostaviće se da nas u prve dve godine obaveznog i besplatnog školovanja čeka najveća revizija ne samo našeg predškolskog i kućnog govora, nego i samih naših generalija, a već krajem prvog polugodišta ustanovićemo da čak i naša slavna azbuka nije savršena baš onoliko koliko će učiteljica sa najiskrenijim ubeđenjem tvrditi. 

Maksimir, četvrt veka posle

13. 05. 2015. 14:22  | Коментара 0

Otcy i deti

09. 05. 2015. 20:16  | Коментара 1
Nasuprot našim savremenicima u gradovima koji su roditelje zvali tata i mama mi smo u selu (koje nije potkačila ni industrijalizacija ni elektrifikacija, i gde shodno Lenjinovoj formuli i nije bilo socijalizma!) za očeve imali širok asortiman imena.

Stilska figura

06. 05. 2015. 14:37  | Коментара 0
Nema ni dan-danas ničeg lepšeg od pisma: i onog koje primiš, i onog koje još nije napisano te stoga može dobiti kakav želiš oblik i kakvog želiš adresata. Koverat, beli plavi, docnije i boje štanicle, ili žuti, na njemu marka, unutra list papira, strpljivo čeka još nepoznati rukopis, jezik i intonaciju.

Kako je čovek postao div

27. 04. 2015. 17:40  | Коментара 0
U dijalektičkom razvoju moje porodice promenile su tri vrste privrede za svega tri pokolenja...

Očevi telešopa

24. 04. 2015. 18:46  | Коментара 0
Je li bilo života pre interneta? Jednog popodneva u tramvaju sam hteo ne hteo bio svedok blagovanja tuđih uspomena. Dvoje građana, stariji i od mene, nakon neke neverovatne pauze – nismo li kao deca kolutali očima kad bi odrasli rekli kako se nisu videli godinama? - sreli su se očitavajući busplus kartice ...

Fudbal 2014

26. 12. 2014. 21:21  | Коментара 0

Već viđeno

08. 12. 2014. 13:07  | Коментара 0
Jedan sam od onih koji prave jasnu razliku između muškog i ženskog sporta. I ako neko sada kaže, evo ga jedan od onih koji bi žene da strpa u kuhinju, kako bi sa drugarima mogao da pametuje, dokazujući ko je veći poznavalac zbivanja u Ligi šampiona, sledi pojašnjenje.
претходна претходна
Врх стране Врх стране

Претрага

Коментари

Најпосећенији

Најновији

RSS

©2006-2014.Радио-телевизија Војводине - Сва права задржана.